Βόμβα από τις ΗΠΑ! Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει εμπλοκή Ελλήνων αξιωματούχων

Τι αναφέρει το επίσημο κείμενο του συμβιβασμού για τις αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Το σκάνδαλο Novartis -αυτό που στην Ελλάδα ονομάσαμε πολιτική σκευωρία- αποκαλύφθηκε σε ολόκληρο το μεγαλείο του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο φαρμακευτικός κολοσσός όχι μόνο καλείται τώρα να πληρώσει στις ΗΠΑ το κολοσσιαίο ποσό των 346.000.000 δολαρίων για μια σειρά παράνομων πράξεων και ανάρμοστων οικονομικών τακτικών στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα και στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο συμφωνίας προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ρητά στα ενημερωτικά δελτία που εκδόθηκαν πως διαπίστωσαν και μίζες σε Ελληνες αξιωματούχους προκειμένου να επηρεαστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Από το ποσό των 346.000.000 δολαρίων, μάλιστα, το μεγαλύτερο τμήμα, δηλαδή τα 310.000.000 δολάρια, αφορούν αθέμιτες πρακτικές που εφάρμοσε ειδικά η Novartis Hellas, δηλαδή το ελληνικό τμήμα της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί βάσει του ομοσπονδιακού νόμου FCPA για αθέμιτες πρακτικές εταιρίας εκτός ΗΠΑ και σίγουρα για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει φαρμακοβιομηχανία.

Το πλέον ενδιαφέρον: Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι που εξέτασε την υπόθεση με αριθμό 20-538 εναντίον της Novartis Hellas, στελέχη της εταιρίας δωροδόκησαν ξένους αξιωματούχους (εννοεί Ελληνες), προκειμένου να επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις στον χώρο του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρεται πως δόθηκαν χρήματα σε αξιωματούχους προκειμένου να:

• επηρεαστούν οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους σε ό,τι αφορά τις επίσημες αρμοδιότητές τους,

• προβούν σε ενέργειες που παραβίαζαν τα νόμιμα καθήκοντά τους,

• εξασφαλίσουν στη φαρμακοβιομηχανία ανάρμοστα πλεονεκτήματα,

• χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στα όργανα ώστε να επηρεαστούν οι αποφάσεις και οι ενέργειες των κυβερνήσεων, των οργανισμών και των οργάνων.

Κι όλα αυτά, όπως καταλήγει το ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου να ωφεληθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Novartis Hellas. To κείμενο του δικαστηρίου για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος είναι κόλαφος!

Από το παραπάνω ποσό η ελβετική εταιρία θα πληρώσει συγκεκριμένα 112.800.000 δολάρια στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 233.900.000 δολάρια στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να αποφύγει κάθε νομική συνέπεια.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στη σελίδα της Novartis Hellas, στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε για τη συμφωνία με την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, η εταιρία υποστηρίζει πως «η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα», πληροφορία η οποία αναμεταδόθηκε από πολλά μέσα, όταν οι δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ κάνουν σαφή λόγο για δωροδοκίες αξιωματούχων με στόχο τη διαμόρφωση κυβερνητικών αποφάσεων που θα απέφεραν κέρδη στη φαρμακευτική εταιρία.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε πως τοπικές θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. «συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, στο Βιετνάμ και στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon». Τόσο η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι δεν έχουν αρμοδιότητα να αποδώσουν ευθύνες σε πολίτες άλλων χωρών. Και μόνο η αναφορά, όμως, σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους δείχνει τον όγκο των στοιχείων που συνέλεξαν οι αμερικανικές Αρχές, αλλά και την εγκυρότητά τους.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα