Ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Ε. Φράγκος (Φραγκούλης) προστάτευσε το ελληνικό προϊόν

Σπουδαία επιτυχία για τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Ε. Φράγκο (Φραγκούλη), τη φέτα και τους Ελληνες τυροκόμους. Με τις επίμονες ερωτήσεις του στην Ευρωβουλή και τη σοβαρή και μεθοδευμένη του προσπάθεια, ο ευρωβουλευτής κατάφερε να αναγκάσει την εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων MS Iceland Dairies, με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, να αφαιρέσει το όνομα «Feta» από τα τυροκομικά της προϊόντα με αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αρχή Τροφίμων της Ισλανδίας.

Η επιτυχία αυτή θα πρέπει να παραδειγματίσει και τους άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές, που απολαμβάνουν τις παχυλές αποδοχές αλλά αρέσκονται σε παρεμβάσεις για τα εσωτερικά ζητήματα και όχι για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία.

Η προσπάθεια του ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης για τη φέτα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, με την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ε.Ε., με την οποία ρωτούσε εάν η εν λόγω ισλανδική εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα «Feta», που αποτελεί κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ. Παράλληλα, ζητούσε από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του παραπάνω προϊόντος.

O επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Janusz Wojciechowski απάντησε πως «η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ”φέτα” […] προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας, από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση, από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επικοινώνησαν κατόπιν αυτού με τις ισλανδικές Αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της Γ.Ε. του προϊόντος ”φέτα” της Ε.Ε., όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».

Ήδη, με δημόσιες δηλώσεις της, η διευθύντρια Επικοινωνιών για την Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων Sunna Gunnar Marteinsdttir ανήγγειλε την αλλαγή του ονόματος από «Feta» σε «Salad Cheese» ή «Feast Cheese», καθώς και την αλλαγή των συσκευασιών και των ονομάτων των ισλανδικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα