Νέα τουρκική αθλιότητα με το Αγαθονήσι! «Το Αγαθονήσι μάς ανήκει»

Με απίστευτο θράσος η Άγκυρα εγκαλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί επισκέφθηκε το νησί που ισχυρίζεται ότι ανήκει στο… Αϊδίνι

Απίστευτη πρόκληση από την Αγκυρα. Εμφανίζει το Αγαθονήσι ως «τουρκικό» και εγκαλεί την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που επισκέφθηκε το νησί ότι πάτησε πάνω σε «τουρκικό έδαφος», όπως ισχυρίζεται σύσσωμος ο Τύπος της γείτονος.

Η ηγεσία της Τουρκίας, λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν για την αποκατάσταση, δήθεν, των διαύλων επικοινωνίας, έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρήση «ο λύκος… τρίχωμα μόνον αλλάζει». Προχώρησε σε μια ακραία πρόκληση αμφισβητώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου και μάλιστα με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε η πρώτη πολίτης της χώρας.

Δεν επέλεξε να βάλει εναντίον της κυρίας Σακελλαροπούλου με δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά επιστράτευσε τον ελεγχόμενο από το καθεστώς Ερντογάν Τύπο, ο οποίος σε συγχορδία εμφάνισε το Αγαθονήσι ως «τουρκικό» με το όνομα Essek, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τη Yeni Safak μέχρι τη Sozsu, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «τουρκικά εδάφη υπό ελληνική κατοχή» και με ακριβώς το ίδιο κείμενο γράφουν: «Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας προς την Τουρκία. Επισκέφθηκε τη νήσο Εssek (Αγαθονήσι) που ανήκει στον νομό Αϊδινίου! Η Σακελλαροπούλου πήγε με ελικόπτερο στο τουρκικό αυτό έδαφος».

Γνωστή τακτική

Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της Αγκυρας, όσο η Αθήνα κάνει πίσω και τείνει χείρα φιλίας να ανεβάζει ακόμη περισσότερο των πήχη των αξιώσεών της, θεωρώντας τον διάλογο αδυναμία. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, κάποιοι επιμένουν πως πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτοί και να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πάντως απάντησε στις προκλήσεις των Τούρκων στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη, όμως, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών». Πρόσθεσε επίσης: «Η χώρα μας σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, και επιδιώκει μία εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της, παράλληλα, όμως, είναι αποφασισμένη να προασπίσει με κάθε δυνατό τρόπο, όταν και αν χρειαστεί, την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο Αγαθονησίου και συνεχάρη το προσωπικό, τους θεματοφύλακες των συνόρων, που «με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα υπερασπίζονται την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να πτοούνται από προκλήσεις και απειλές» και εν συνεχεία επισκέφθηκε και το δημοτικό σχολείο του νησιού. Μετέβη επίσης στους Λειψούς, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που τη μετέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα