«Στον αέρα» το νομοσχέδιο για τις πορείες

Έντονες επιφυλάξεις από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για σειρά άρθρων. Σφοδρά πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Στον αέρα» βρίσκεται το περιβόητο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όπως και τους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που φιλοδοξεί να βάλει τάξη στις συγκεντρώσεις και κατ’ επέκταση στο κέντρο της Αθήνας, ψηφίζεται αργά το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία που ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ θα έχει προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση, και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τα αίματα άναψαν ήδη «με το καλημέρα» της συζήτησης στην Ολομέλεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 να υποβάλλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας, με την οποία συμφώνησε το ΚΚΕ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, παρόλο που επί της αρχής υπερψηφίζει το νομοσχέδιο (!), επισημαίνοντας ότι διαφωνεί με την αστική ευθύνη του διαδηλωτή και καταθέτει σχετική τροπολογία.

Με την επίμαχη διάταξη για τις ευθύνες του διοργανωτή διαφώνησαν ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές. Ειδικότερα, οι Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου ζήτησαν από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να «επανεξετάσει» τη διάταξη. Η ένσταση τελικώς απερρίφθη με διά εγέρσεως ψηφοφορία, καθώς καταψήφισαν Ν.Δ. και Ελληνική Λύση, ωστόσο η σύγκρουση συνεχίστηκε και με αφορμή την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, που εξέφρασε έντονο προβληματισμό για μια σειρά άρθρων του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία, που είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, εξέφρασε επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων, για την απαγόρευση των αυθόρμητων διαδηλώσεων, αναφέροντας ότι µόνο η παράλειψη της γνωστοποίησης δεν επηρεάζει τη νοµιµότητα της συνάθροισης. Την ίδια ώρα, προβληματισμός εκφράστηκε και για τις ευθύνες του διοργανωτή, καθώς, όπως αναφέρεται, γεννάται προβληµατισµός κατά το µέρος που, εξ αποτελέσµατος, εισάγεται σύστηµα οιονεί εγγυητικής ευθύνης του οργανωτή.

Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τις ενστάσεις της υπηρεσίας, αλλά και των κομμάτων, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, απαλείφοντας την υποχρέωση του διοργανωτή να λαμβάνει μέτρα για την αποτροπή ζημιών, ενώ ορίζεται πως όταν η Αστυνομία απαγορεύει μια διαδήλωση, «υποδεικνύει ενδεικτικά εφόσον είναι εφικτό» άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγµατοποίηση της διαδήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου παραμένει ίδιος, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υποστηρίζει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και πως σήμερα «η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις», ενώ ο ίδιος απάντησε και στην επίθεση που δέχθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση, λέγοντας «διαχρονικέ φίλε Γιάννη, χαίρομαι που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα έξω από τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

Στη συζήτηση παρενέβη ο Κυριάκος Βελόπουλος, που ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως «εδώ κάνετε ένα βήμα μπροστά, ενώ χρειάζονται δέκα», ζητώντας την αυστηροποίηση των ποινών. Στον αντίποδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, σχολιάζοντας πως «είμαστε λαός της ανυπακοής».

Βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ισχυρούς τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, καθώς ομάδα βουλευτών αλλά και στελεχών του διαφωνεί με την απόφαση της ηγεσίας για υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θέτοντας, μεταξύ άλλων, νέες ενστάσεις για το άρθρο που αφορά την αστική ευθύνη του διοργανωτή.

Αν και η αρχική εντύπωση ήταν ότι μετά τις νομοτεχνικές αλλαγές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε απάντηση των αιτημάτων του Γιώργου Καμίνη που αφορούσαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου οι ενστάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. είχαν αμβλυνθεί, φαίνεται ότι το θέμα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι βαθύτερα ιδεολογικό και προκαλεί νέους κραδασμούς φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, οι Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης και Μιχάλης Κατρίνης διαφωνούν σφόδρα με την αρχή νομοσχεδίου, ενώ ο κ. Καστανίδης δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Ο δε Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να απουσιάζει από την αποψινή ψηφοφορία με τη δικαιολογία ότι λείπει σε ταξίδι, αν και χθες το μεσημέρι εθεάθη στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους… Οσο για τον Μιχάλη Κατρίνη, παρά τη διαφωνία του, την οποία δεν έχει κρύψει τις τελευταίες ημέρες, δεν αναμένεται να είναι εκείνος που θα σπάσει την κομματική γραμμή. Τα σπασμένα του εσωκομματικού ρήγματος καλείται να πληρώσει η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα επιχειρήσει στην ομιλία της το μεσημέρι να συσπειρώσει το κόμμα και να κατευνάσει τους δυνάμει αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι έπειτα από δική της παρέμβαση άλλαξε ριζικά το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, με την απόσυρση του «ιδιωνύμου».

Ήδη πάντως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της σοβούσας εσωκομματικής κρίσης, όπως η κατάθεση τροπολογίας αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στον διοργανωτή της διαδήλωσης. Μάλιστα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου -δεξί χέρι της κυρίας Γεννηματά- προειδοποίησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι αν δεν κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΙΝ.ΑΛ., το κόμμα θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής επί του επίμαχου άρθρου, παρόλο που επί της αρχής υπερψηφίζει.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα