Υποκρισία! Η Frau Μέρκελ και ο Πούτιν δικαιολογούν τον Ταγίπ Ερντογάν!

Απογοήτευσε την παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Ερντογάν συστήθηκε ως «πολιτισμένος ηγέτης»

Σε μια… τηλεφωνική επικοινωνία, περισσότερο «για τα μάτια του κόσμου», περιορίστηκε τελικά η πολυαναμενόμενη προεδρική ρωσική αντίδραση απέναντι στην απόφαση του «σουλτάνου» να βεβηλώσει την Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, μετατρέποντάς την σε τζαμί! Μια τηλεφωνική επικοινωνία που απέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέταξε τελικά τις εξοπλιστικές, ενεργειακές αλλά και γεωπολιτικές business που κάνει σε όλα τα επίπεδα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναντι του χρέους που είχε ως ορθόδοξος χριστιανός όχι απλώς να τραβήξει το «αυτί» του Τούρκου προέδρου, αλλά να προχωρήσει και στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Με βαθιά απογοήτευση χθες το μεσημέρι, λοιπόν, η παγκόσμια ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα ενημερωνόταν πως οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μεν το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με το Κρεμλίνο όμως -επιχειρώντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- να τονίζει σε ανακοίνωσή του πως ο Πούτιν έθεσε υπ’ όψιν του Τούρκου ομολόγου του την αρνητική απήχηση που είχε στη ρωσική κοινή γνώμη η κίνηση της Άγκυρας.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας» μετέδωσε χαρακτηριστικά χθες το Sputnik αναφερόμενο στην ανακοίνωση της προεδρίας. Στα ρωσικά «ναι μεν, αλλά», τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν διανθιστεί και με δηλώσεις τού τύπου «το ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία κανείς δεν μπορεί να παρέμβει», ο Ερντογάν βρήκε το περιθώριο να συστηθεί ως «πολιτισμένος ηγέτης» στον Πούτιν, αναφέροντας πως έχει δεσμευτεί ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.

Καθησυχαστικά, λοιπόν, το Κρεμλίνο τόνιζε πως ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας με τον Πούτιν «έδωσε σχετικές εξηγήσεις και διαβεβαίωσε πως η πρόσβαση στο μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για οποιονδήποτε θελήσει να το επισκεφθεί, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών», προσθέτοντας πως «η ασφάλεια των χριστιανικών μνημείων θα είναι διασφαλισμένη».

Παράλληλα με την κατάπτυστη ρωσική αδιαφορία απέναντι στις εξελίξεις, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε χθες και η επίσημη στάση του Βερολίνου, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, να προβαίνει στην ανήκουστη δήλωση πως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι «πολιτιστικό και όχι πολιτικό»! Προφανώς, πίσω από τη δήλωση αυτή κρύβεται η σταθερή γερμανική διαλλακτικότητα απέναντι στον «σουλτάνο», με τον οποίο η Μέρκελ επιθυμεί αφενός να συνεχίσει να εφαρμόζει την επιθυμητή για τα μέτρα της χώρας της πολιτική στο Προσφυγικό, αφετέρου να μη διαταράξει τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Γερμανίας – δυσαρεστώντας δηλαδή με τη στάση της τους Τούρκους μετανάστες που ζουν και ψηφίζουν στη χώρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα