Το χρονολόγιο των «φάουλ» που εκθέτουν την Ελένη Ράικου!

Πήρε προαγωγή, παρά όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της Δικαιοσύνης, αλλά και το πόρισμα του αντιεισαγγελέα Σοφουλάκη

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, που διενήργησε την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη στην υπόθεση Novartis, είναι καταπέλτης σε βάρος της Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη, όσα κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς ενώπιόν του έχουν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά της, ενώ ταυτόχρονα έκρινε ότι η κυρία Ράικου θα έπρεπε να είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από την υπόθεση Novartis, εξαιτίας των εμβασμάτων που είχε λάβει ο γιατρός σύζυγός της Λάζαρος Καρνέσης από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Με βάση αυτό το πόρισμα, λίγες ημέρες αργότερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διατάζει την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος της για τις κατηγορίες της ψευδούς κατάθεσης και καταμήνυσης αλλά και για την αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίζει να προάγει την κυρία Ράικου από αντιεισαγγελέα σε εισαγγελέα Εφετών. Ας παρακολουθήσουμε τη διαδρομή της κυρίας Ράικου τα τελευταία χρόνια, μέχρι την προαγωγή της.

• Ιανουάριος 2017: Παραλαμβάνει έγγραφο από το FBI, το οποίο αναφέρει πως ο Νίκος Μανιαδάκης έπαιρνε μετρητά από τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Κωνσταντίνο Φρουζή για να δωροδοκεί Ελληνες, αναπληρωτές υπουργούς. Το συγκεκριμένο έγγραφο κατατίθεται στην Προανακριτική Επιτροπή τον περασμένο μήνα από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή. Η ίδια σε όλες τις καταθέσεις της υποστηρίζει πως μέχρι την παραίτησή της από την εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς δεν είχε κανένα στοιχείο που να αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα.

• Μάρτιος 2017: Καταφτάνει στην εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς, όσο υπηρετεί εκείνη ακόμη, η λίστα με όλες τις μεταφορές χρηματικών ποσών που είχαν πραγματοποιηθεί από τον λογαριασμό που διατηρεί η Novartis στην τράπεζα UBS AG της Ζυρίχης προς οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό, φυσικού ή νομικού προσώπου, στην ελληνική επικράτεια. Στη λίστα περιλαμβάνονται και λογαριασμοί που διατηρούσε με τον σύζυγό της. Επισκέπτεται στο γραφείο τους τόσο τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και εκφράζει την επιθυμία να ανανεωθεί η θητεία της. Αποκαλύπτεται από δημοσίευμα πως στην εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς έχουν… παραπέσει και ξεχαστεί 250.000 έγγραφα για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά, που είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, τα οποία έχει ζητήσει να λάβει από τον Ιανουάριο του 2017 η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα. Τον Ιανουάριο του 2013, εξάλλου, δημοσιεύματα ανέφεραν πως διασκέδαζε σε κοσμικό κέντρο παρέα με τους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά, Τάσο Τέλλογλου και Σταύρο Θεοδωράκη (σ.σ.: δεν έχει ακόμη ιδρύσει το Ποτάμι) και στελέχη επιχειρήσεων οι οποίες είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών, όπου πρωταγωνιστής ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο πρόσωπα από την τότε παρέα της προωθούσαν τη δημιουργία εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς προκειμένου να αποδυναμωθούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Πρώτη εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, εκλέγεται συμπτωματικά η ίδια. Παραιτείται αιφνιδιαστικά από τη θέση της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς, χωρίς να έχει νωρίτερα ενημερώσει κανέναν για την πρόθεσή της. Στην επιστολή παραίτησής της καταγγέλλει κρατικούς αξιωματούχους και γιατρούς για δωροδοκίες ύψους 28.000.000 ευρώ. Στέλνει την τελευταία ημέρα πριν από την αποχώρησή της μία δικογραφία στην ανάκριση με την οποία αρνείται «“πεισματικά”, κατά κάποιον τρόπο», σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην Προανακριτική η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, να ασκήσει συμπληρωματική ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων στην υπόθεση των εξοπλιστικών την οποία είχε ζητήσει η κυρία Ζαμανίκα.

• Απρίλιος 2017: Αναλαμβάνει εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη. Ανακαλύπτει το όνομα του συζύγου της κυρίας Ράικου στη λίστα με τους γιατρούς που είχαν λάβει εμβάσματα από τη Novartis. Συναντιέται σε φιλικό σπίτι με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τρώνε παρέα σε εγκάρδιο κλίμα. Η κυρία Δημητρίου τονίζει στην κατάθεσή της πως είναι αδύνατον ο κ. Παπαγγελόπουλος να είχε κάνει κακό στην υπηρεσιακή καριέρα της κυρίας Ράικου κι έπειτα να έτρωγε μαζί του με ευχάριστη διάθεση.

• Οκτώβριος 2018: Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι στα ονόματα των γιατρών που είχαν λάβει εμβάσματα από τη Novartis βρίσκεται και το όνομα του συζύγου της. Μιλώντας με δημοσιογράφους, όπως αναφέρει η ίδια στην κατάθεση της στην Προανακριτική, για την ύπαρξη αυτών των εμβασμάτων αναφέρεται για πρώτη φορά στην ύπαρξη κάποιου «Ρασπούτιν». Οι δημοσιογράφοι, «μη μπορώντας να το μεταφέρουν ως επίσημες δηλώσεις μου, ανέγραψαν περί κύκλων» θα καταθέσει. Η κυρία Δημητρίου παραγγέλνει σχετική έρευνα για το εάν υπάρχει και ποιος είναι ο «Ρασπούτιν».
• Δεκέμβριος 2018: Επειτα από πολλές κλήσεις πηγαίνει να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που είχε παραγγείλει η κυρία Δημητρίου για την ύπαρξη του «Ρασπούτιν». Αρνείται να δώσει πληροφορίες «με την παρούσα πολιτική και δικαστική ηγεσία» (!) Σ.σ.: Η συγκεκριμένη έρευνα αρχειοθετήθηκε πριν από λίγο καιρό.

• Καλοκαίρι 2019: Παραβρίσκεται σε εκδήλωση στην Πλάκα, κάθεται «κοντά κοντά» με τον βουλευτή της Ν.Δ. και εν συνεχεία μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής Κώστα Καραγκούνη, όπως αποκαλύπτει η κυρία Δημητρίου στην κατάθεσή της.

• Σεπτέμβριος 2019: Προσέρχεται αρχικώς στον Αρειο Πάγο, στις 12 το μεσημέρι, για να καταθέσει στον κ. Σοφουλάκη. Στην πρώτη κατάθεσή της δεν αναφέρει τίποτα για τον «Ρασπούτιν», για τον οποίον η ίδια είχε μιλήσει έναν χρόνο νωρίτερα. Στις 14.40 επιστρέφει στο γραφείο του κ. Σοφουλάκη μόνο και μόνο για να συνδέσει τον κ. Παπαγγελόπουλο με τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» και να αναφέρει μία υπόθεση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Αυτή η κατάθεση θα είναι η βάση που θα «χτιστεί» η διεύρυνση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής. Η δε ανάμειξη Μιωνή είχε ήδη προαναγγελθεί από εβδομαδιαία εφημερίδα μήνες πριν.

• Ιανουάριος 2020: Προσέρχεται στην Προανακριτική για να καταθέσει, φορώντας μαύρα γυαλιά ηλίου. Κατατίθενται από την εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς στην Επιτροπή τα εμβάσματα του συζύγου της. Της ζητείται να προσκομίσει -εάν υπάρχει- σύμβαση του συζύγου της με τη Novartis. Επικαλείται πλημμύρα στο σπίτι της για την… απώλεια της σύμβασης.

Το πόρισμα-φωτιά του ΕΟΠΥΥ για τον σύζυγο, που ζημίωσε το Δημόσιο με 1.700.000 ευρώ

• Ιούνιος 2020: Έρχεται στο φως πόρισμα του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο ο σύζυγός της, ο οποίος πλέον ελέγχεται για ξέπλυμα, απάτη και παθητική δωροδοκία, εξέδιδε σωρεία συνταγών για ασθενείς που δεν είχε εξετάσει ποτέ, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο 1.700.000 ευρώ.

Ο κ. Ιωαννίδης διατάζει την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος της.
Εξετάζεται η προαγωγή της από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη είναι αρνητική. Η συζήτηση επί των προαγωγών διακόπτεται, όταν φτάνει ο κατάλογος στο όνομά της.

• Ιούλιος 2020: Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει ξανά και εγκρίνει την προαγωγή της.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα