Εξαφάνισαν σημαντικό πρόγραμμα 9 δισ. ευρώ για την Υγεία

Με τις απαραίτητες… θυσίες επετεύχθη η συμφωνία των 27 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., προκειμένου να εγκριθεί το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Προκειμένου να βγουν τα «κουκιά», θυσιάστηκαν ή υπέστησαν περικοπές σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία (Horizon, Erasmus), ενώ το πρόγραμμα EU4Health των 9 δισ. για την Υγεία εξαφανίστηκε εντελώς. Καθώς ήταν δεδομένο πως το σχέδιο ανάκαμψης θα είναι συνδεδεμένο με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2021-2027), ύψους 1.074 δισ. ευρώ (154 δισ. ανά έτος), προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω περικοπή στις επιχορηγήσεις, μερικά από τα πλέον χρήσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα ήρθαν αντιμέτωπα με το «ψαλίδισμα» των κονδυλίων τους.

Ένα εκ των βασικών εργαλείων του Ταμείου, το React EU, μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ από τα 55 δισ., ενώ δραστική μείωση προβλέπεται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από τα 32,5 στα 10 δισ. ευρώ. Περαιτέρω μειώνονται οι πόροι για το InvestEU στα 2,1 δισ., την αγροτική ανάπτυξη 7,5 δισ. και την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα