Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις με «βροχή» από NAVTEX

Εμπρηστική ανακοίνωση της Τουρκίας έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Από τη Θεανώ Καρούτα

Την ώρα που το «Oruc Reis» βρισκόταν ακινητοποιημένο στην Αττάλεια, συνοδεία δύο τουρκικών φρεγατών, με την έκδοση δύο νέων NAVTEX, ως απάντηση των αντίστοιχων Ελλάδας και Κύπρου, συνέχισε την κλιμάκωση των προκλήσεων χθες η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χθεσινές αγγελίες προς ναυτιλλομένους αφορούν η μεν πρώτη την ακύρωση της κυπριακής NAVTEX, καθώς, όπως ανέφερε η Αγκυρα, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η “Κύπρος” που αναφέρεται στη NAVTEX της Λάρνακας δεν είναι η χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς μέσω της NAVTEX της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία» αναφέρεται μεταξύ άλλων και σημειώνεται πως «“Oruc Reis”, “Ataman” και “Cengiz Han” βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η δε δεύτερη NAVTEX αφορά την ελληνική, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική NAVTEX.

Στο ίδιο κλίμα, και σε ένα ακόμα προκλητικό κρεσέντο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, με μια ανάρτησή του στο twitter, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί το Καστελόριζο να έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

«Δεν μπορεί να είναι λογικό και συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο ένα νησί με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δύο χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, να δημιουργεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να επισκιαστεί από μαξιμαλιστικές, υπερβολικές και έντονες αντιδράσεις» έγραψε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει στο διάβημα της Αθήνας, επιμένοντας ότι «είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Αντίστοιχα ήταν και όσα προέκυψαν -και ανακοινώθηκαν- μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας χθες το μεσημέρι. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» επισήμαιναν τα τουρκικά ΜΜΕ όταν ολοκληρώθηκε η 2,5 ωρών συνεδρίαση.

Και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τόνιζε πως η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, κόντρα στις «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Αθήνας» που η Τουρκία απορρίπτει, δρώντας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα