Παραμένει η κατάσταση επιφυλακής – Δεν έχουν αποσυρθεί τα πολεμικά πλοία

Ο στόλος καιροφυλακτεί στην περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει σε προκλήσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή και απόλυτη ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, έχοντας σταθερά στο μικροσκόπιο τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, παρά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, που δεσμεύει περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες. «Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή τη φημολογία για οπισθοχώρηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Από ελληνικής πλευράς, η κινητοποίηση ήταν ήδη από προχθές άμεση και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό) να έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», ακόμη και στον Εβρο, ενώ η θαλάσσια περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου παρακολουθείται και ελέγχεται από πλειάδα μέσων.

Ο απόπλους του ερευνητικού σκάφους των Τούρκων, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα σημάνει την επόμενη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τουρκικοί λογαριασμοί στο twitter δημοσιοποιούν φωτογραφίες του τουρκικού ερευνητικού, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας και είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνοδευόμενο από φρεγάτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, με το Αιγαίο να μυρίζει «μπαρούτι», δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως οποιαδήποτε ενέργεια εντός της υφαλοκρηπίδας της θα εμποδιστεί. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» έλεγαν και χθες κυβερνητικές πηγές. Χθες το πρωί η Ελλάδα απάντησε στην τουρκική πρόκληση με νέα NAVTEX, η οποία ακυρώνει την τουρκική αναγγελία ερευνών του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αντίστοιχη κίνηση φέρεται ότι έχει γίνει και από την Κύπρο, για τα τμήματα που την αφορούν.

Άγνωστο παραμένει προσώρας αν η Άγκυρα θα επιμείνει στην υλοποίηση της NAVTEX που εξέδωσε, η οποία λήγει στις 2 Αυγούστου, παραγνωρίζοντας τις αντίστοιχες από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου εν όψει και της σημερινής επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σχετική ανάρτηση έκανε και ο κ. Αναστασιάδης στο twitter. Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι πραγματοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φόντο και τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του ΣΑΗΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα