Παραλήρημα μεγαλομανίας από Ερντογάν – Ζητούν μέχρι και να αλλάξει όνομα το Αιγαίο

Ο «σουλτάνος» μίλησε για τη δύναμη της Τουρκίας και τις ικανότητες του στρατού της

Από τη Θεανώ Καρούτα

Σε ένα νέο παραληρηματικό ξέσπασμα μεγαλομανίας διολίσθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με επαινετικά λόγια για τη δύναμη της χώρας του και τις ικανότητες του στρατού της που «φαίνονται όπου εμπλέκεται». «Τα ιστορικά επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει σε διαφορετικά μέτωπα, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποκαλύπτουν τη δύναμη της χώρας μας και τις ικανότητες του στρατού μας» είπε, επιβεβαιώνοντας πως πλέον έχει χάσει κάθε αίσθηση ρεαλισμού. «Με την αυστηρή πειθαρχία, την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τις τεράστιες ικανότητες αποτροπής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας και της επιβίωσης της πατρίδας μας ενάντια στα κακά μάτια».

Με δεδομένη την αμετροέπεια που τον διέπει, πάντως, δεν είναι να απορεί κάποιος όταν τα στελέχη του επιλέγουν να βαδίσουν στα ίδια προκλητικά μονοπάτια. Ο λόγος αυτή τη φορά για τον απόστρατο ναύαρχο Τζιχάντ Γιαγκιτζί, εμπνευστή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που πρότεινε να μετονομαστεί το Αγαίο -που είναι ελληνική ονομασία- σε «Δυτική Ανατολία». Λίγο αργότερα και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, μέσα από τους λίγους χαρακτήρες που παρέχει το twitter σε κάθε ανάρτηση προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

«Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γειτονιά μας, από τη Λιβύη και τη Συρία έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Μεσόγειο, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, και επαναλάβαμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στις πολιτικές ασφαλείας του έθνους μας για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή του» έγραψε ο Αλτούν, ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει εξωτερική πολιτική. Δεν δίστασε ακόμα να δηλώσει πως η «Τουρκία προστατεύει τους καταπιεσμένους, “βλέπει” συνεργασίες που πλήττουν κυριαρχικά δικαιώματα εθνών και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τις ανατρέψει», ενώ κατέληξε λέγοντας πως η χώρα του υπό την ηγεσία του Ερντογάν θα «ξεριζώσει όλα τα κακόβουλα στοιχεία από τη γειτονιά της»!

«Ναι μεν, αλλά» από Βερολίνο ότι Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου

Μη διαψεύδοντας, ούτε όμως επιβεβαιώνοντας τη στάση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στα κρίσιμα γεγονότα της νύχτας της Τρίτης, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το Βερολίνο αλλά και έγκριτα γερμανικά έντυπα τηρούν μια στάση «ναι μεν αλλά» για την ελληνοτουρκική κρίση. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν χθες πως η εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και πως το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις. Το περιοδικό «Spiegel», από την πλευρά του, έγραφε χθες πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε αρκετά σοβαρή από την κυβέρνηση, ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα σε συνέντευξή της την παρέμβαση της Μέρκελ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές. «Αξιοποιούμε και αξιοποιήσαμε και κατά το παρελθόν τις επαφές μας, ώστε να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση» τόνισε η Καρενμπάουερ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα