Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Η «Αργος» έβαλε λουκέτο στο «Εθνος της Κυριακής»

Τη μονοπωλιακή κατάσταση στον χώρο της διανομής Τύπου ανέφερε χθες ως τον κύριο λόγο για την απόφαση να κλείσει την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» η εταιρία Dimera Media Εκδοτική, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

  • Από τη
    Μαρία Παναγιώτου

«Η μονοπωλιακή κατάσταση στον χώρο της διανομής του Τύπου και ο έλεγχός της από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που σταθερά αναπτύσσουν καθεστωτικές πρακτικές, δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επιχειρηματικών κινήσεων στον χώρο του εντύπου Τύπου, καθώς και της ελευθεροτυπίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το «Αργος», το μοναδικό πρακτορείο Τύπου στην Ελλάδα (ευρύτερων συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη), με τις οποίες σαμποτάρονται συστηματικά όσες εφημερίδες δεν ανήκουν στον επιχειρηματία και στον στενό πυρήνα των φίλων του, οδήγησαν ακόμη μία εφημερίδα στο «λουκέτο» και δεκάδες εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας.

Το πιο θλιβερό, όμως, είναι πως αυτήν ακριβώς τη στιγμή, που το μεγαλύτερο τμήμα της έντυπης δημοσιογραφίας στη χώρα μας κινδυνεύει με αφανισμό και μαζί της κάθε ίχνος ελευθεροτυπίας, ο Ιωάννης Λιανός, πρώην καθηγητής Δικαίου του Ανταγωνισμού σε βρετανικά πανεπιστήμια και νυν πρόεδρος της αρμόδιας Αρχής για την επίλυση των προβλημάτων -δηλαδή της Επιτροπής Ανταγωνισμού-, περί άλλα τυρβάζει.

Ολομέλεια

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ο κ. Λιανός είχε συγκαλέσει την Ολομέλεια της Επιτροπής για να διαπιστωθεί -όπως ανακοίνωσε- εάν το πρακτορείο έχει συμμορφωθεί στην απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που του επεβλήθησαν από την επιτροπή πριν από έναν χρόνο. Είναι προφανές, βεβαίως, πως δεν χρειάζεται η Ολομέλεια της Επιτροπής για να διαπιστωθεί -για παράδειγμα- εάν το πρακτορείο συνεχίζει ή όχι να διανέμει σωστά -ως οφείλει- όλες τις εφημερίδες στη χώρα μας ή εάν επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς κι άρα παράνομα τους όρους με τους οποίους συνεργάζεται με τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο κ. Λιανός έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα δεκάδες εξώδικες επιστολές και επίσημες καταγγελίες από τις εκδοτικές επιχειρήσεις, που αποτυπώνουν με σαφήνεια πως το πρακτορείο -απλά- δεν έχει συμμορφωθεί.

Όπως είχαν σημειώσει μάλιστα δημοσιεύματα, η σύγκληση αυτής της Ολομέλειας ήταν περισσότερο ένας τρόπος για να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης και η λήψη μέτρων εναντίον του πρακτορείου, το οποίο έχει ήδη καταπατήσει κάθε κανόνα ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του.
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, μάλιστα, ο κ. Λιανός έσπευσε να κατακεραυνώσει αυτά τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για άσχετους δημοσιογράφους, που «αναλύουν τις διαδικασίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού χωρίς να έχουν καν διαβάσει τον Κανονισμό της Επιτροπής και να έχουν καταλάβει τις διαδικασίες της (ειδικά αυτής του ελέγχου συμμόρφωσης)». Ανάρτησε, μάλιστα, και τον κανονισμό για να τον μάθουμε όλοι εμείς οι άσχετοι δημοσιογράφοι που δεν θα έπρεπε να δουλεύουμε ούτε στα χειρότερα tabloids της Βρετανίας, όπως ισχυρίζεται.

Κύριε Λιανέ, και το κοσκίνισμα μέρος του ζυμώματος είναι. Εάν, όμως, κάποιος μόνο κοσκινίζει, δεν μπορεί να λέει ότι ζυμώνει!

Και καλά, εμείς οι δημοσιογράφοι και άνεργοι θα μείνουμε και δουλειά δεν θα βρούμε ούτε στα χειρότερα tabloids της Βρετανίας. Το γεγονός, όμως, πως θα μείνουμε άνεργοι, επειδή δεν κάνατε τίποτα από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να σταματήσετε το μοναδικό πρακτορείο που υπάρχει στην Ελλάδα να κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του, πώς θα το περιφέρετε ως πληροφορία στα έδρανα τον βρετανικών πανεπιστημίων όπου εσείς -και σας το ευχόμαστε- σίγουρα θα βρείτε δουλειά στη συνέχεια;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ