Τα νέα πρόσωπα ενός ανασχηματισμού που… δεν έγινε

Αστείες δικαιολογίες Πέτσα που μίλησε για… κυβερνητικές βελτιώσεις σε ένα ήδη επιτυχημένο σχήμα!

Όσους χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «επικοινωνιοκεντρική» δικαιώνει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να αιτιολογήσει τις διορθωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οποίος μπορεί να περιγραφεί με την παροιμία «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει».

Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι οποίες πιθανώς θα προκαλούσαν θαυμασμό στο Βατικανό, όπου η αρχή περί του «αλάθητου» αποτελεί την κανονικότητα, δίχως ίχνος αυτοκριτικής ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο κ. Πέτσας, οι επιλογές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και ταυτόχρονα οι αλλαγές επιφέρουν λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με όσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, με τις αλλαγές αυτές στο κυβερνητικό σχήμα επιδιώκονται:

  •  Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
  • Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Η οργανωτική ενίσχυση του υπουργείου Υγείας.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας την ιδεολογική τοποθέτηση του «τεχνοκρατισμού», μας διαβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και από την κοινωνία, διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

Μια παράγραφος η οποία βέβαια δεν περιγράφει επαρκώς ούτε την προσπάθεια τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών αλλά ούτε και τη σαφή επιλογή της συνέχειας της κυριαρχίας των μνημονιακών επιλογών -όπως αυτές εκφράζονται από τη γραμμή Στουρνάρα- στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι εμπρός στις προκλήσεις των καιρών ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά στις προσδοκίες των πολιτών.

Το τρέιλερ, πάντως, ανασχηματισμού, το οποίο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συντηρεί την κουβέντα για τον πραγματικό ανασχηματισμό, ο οποίος κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει. Ως εκ τούτου, όσο και εάν η προσπάθεια να εξασφαλιστούν ήρεμες διακοπές στους υπουργούς ώστε αυτοί να γυρίσουν ξεκούραστοι στα γραφεία τους αποδώσει, η ουσία των προβλημάτων τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παραμένει.

Θ. Σκυλακάκης: Αναβάθμιση για… τα μάτια του μόνο

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο άνθρωπος για του οποίου τα μάτια έγινε ο μίνι ανασχηματισμός, αφού θεωρήθηκε ότι η αναβάθμισή του δεν μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τον… κανονικό ανασχηματισμό, γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και είναι οικονομολόγος. Πρώην πρόεδρος του ακραία φιλελεύθερου τόσο στα οικονομικά όσο και στα κοινωνικά ζητήματα κόμματος Δράση, υπήρξε διαπρύσιος κήρυκας των Μνημονίων και είναι, όπως προκύπτει, ο άνθρωπος-κλειδί για την υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα. Σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι φυσικά και η στενή επαφή του όχι μόνο με τον πρωθυπουργό προσωπικά, αλλά με το σύνολο της οικογένειας Μητσοτάκη. Από το 1990 έως το 1993 υπήρξε άλλωστε σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του.

Σπούδασε Οικονομικά στην Ελλάδα και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στη Βρετανία. Πήρε μεταπτυχιακό από τη Βρετανική Εταιρία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Επίσης, έλαβε διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την «Κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».
Από το 2009 έως το 2014 διετέλεσε ευρωβουλευτής. Μεταξύ 2006 και 2009 είχε αναλάβει γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΣ & ΑΣ) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την περίοδο 2003-2006 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων με ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών και την προετοιμασία του δήμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέσα στο ίδιο διάστημα, και συγκεκριμένα την περίοδο 2005-2006, υπήρξε πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών.

Ν. Παπαθανάσης: Αποδυνάμωσε τον Γεωργιάδη

Η απόφαση του πρωθυπουργού να αναβαθμίσει τον Νίκο Παπαθανάση από υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκάλεσε αρκετή κουβέντα σχετικά με τον περιορισμό ή όχι του τομέα ευθύνης του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος το 2016 ανέλαβε με απόφαση του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη τη γενική διεύθυνση του κόμματος, είναι σαφές ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

Η πορεία του στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αξιολογήθηκε θετικά, ενώ αναμένεται να αναλάβει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι μηχανολόγος μηχανικός με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Αεροναυπηγική.

Το 1984 ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην αεροναυπηγική εταιρία DeHavilland (νυν Bombardier) στο Τορόντο του Καναδά. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Έχει εργαστεί επί 24 χρόνια σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιριών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε εισηγμένες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εταιρίες.

Έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε. και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της

ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Ήταν εκλεγμένος πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών και Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) κατά το διάστημα 2008-2010.

Π. Τσακλόγλου: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ…

Η στρατηγική «εμβολισμού» του χώρου της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να δώσει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον Πάνο Τσακλόγλου. Μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη, επί της ουσίας παίρνει τη θέση του Νότη Μηταράκη. Στην ακτινογραφία της επιτροπής Πισσαρίδη η «δημοκρατία» έγραφε για τον νέο υφυπουργό:

«Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Γιάννη Στουρνάρα. Διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός και του Γιάννη Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, προέρχεται από την εκσυγχρονιστική Αριστερά και φέρεται ότι πέρασε και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η συνταγή που ακολουθήθηκε κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια για την πλήρη αφαίμαξη των εισοδηματικών τάξεων φέρει την ίδια υπογραφή: Παναγιώτης Τσακλόγλου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, άνθρωποι που τον θυμούνται έχουν να λένε ότι εξέφραζε θέσεις “πρωτοποριακές” αναφορικά με τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.»

Ο νέος υπουργός είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊ-κών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Μέλος της Economic and Financial Committee της Ε.Ε. και του Eurogroup Working Group και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee της ΕΕ (2010-2011).

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).

Ζωή Ράπτη: Θηλυκή πινελιά στην κυβέρνηση

Η Ζωή Ράπτη αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, στον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επί της ουσίας είναι η μοναδική γυναίκα που εισέρχεται στο κεντρικό κυβερνητικό σχήμα, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παρελθόν που είχαν δημιουργήσει κατήφεια σε βουλευτές που θα ήθελαν να βρεθούν σε υπουργική θέση. Με αναφορές στη σαμαρική πτέρυγα, πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη, αποτελεί και αντίβαρο στην επιλογή Τσακλόγλου προκειμένου να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Η κυρία Ράπτη γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μεταπτυχιακό της είναι από το πανεπιστήμιο του Κεντ της Βρετανίας. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιδήμαρχος του Δήμου Ψυχικού, ενώ την περίοδο 2012-2014 ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR).

Το 2014 έθεσε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ορκίστηκε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και ανάλαβε τη θέση της αναπληρώτριας κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της κυβέρνησης. Όσον αφορά την πορεία της στη Νομική, η κυρία Ράπτη από το 1991 έως το 2014 ήταν δικηγόρος Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση σε θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, είχε συνεργαστεί με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και είχε διατελέσει νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείο Πολιτισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ν. Ταγαράς: Με τη σφραγίδα του Σαμαρά!

Ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιστρέφει σε ένα γνώριμο υπουργείο, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και η δεύτερη επιλογή βουλευτή που μπαίνει στην κυβέρνηση έχει σφραγίδα Σαμαρά, καθώς η υπουργική θητεία του ήταν επί πρωθυπουργίας του. Γεγονός που δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον δρόμο τής μη σύγκρουσης.

Γεννημένος το 1956 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, ο Νικόλαος Ταραράς είναι πατέρας δύο παιδιών, ενώ το επάγγελμά του είναι πολιτικός μηχανικός. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του τιμήθηκε επανειλημμένα με υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας πρώτη φορά με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Υπηρέτησε για χρόνια στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987-1994) και τέσσερα χρόνια ως δήμαρχος Τενέας (1999-2002). Ταυτόχρονα υπήρξε για τέσσερα χρόνια πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Κορινθίας (1999-2002), πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πελοποννήσου, αντιπρόεδρος των ΤΕΔΚ Πελοποννήσου, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Ν. Κορινθίας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών.

Την οκταετία 2003-2010 διετέλεσε νομάρχης Κορινθίας. Παράλληλα διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πελοπόννησος Α.Ε., αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τακτικό μέλος της ΕΝΑΕ στις επιτροπές Μεταφορών και Δημοσίων Σχέσεων, εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ στο Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας και στην Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα