Σκληρή κριτική και ειρωνείες από την αντιπολίτευση

Για αφαίρεση χαρτοφυλακίου από τον Άδωνι έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Για ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» μίλησε το ΚΙΝ.ΑΛ. Ολομέτωπη επίθεση και από ΚΚΕ

Με ειρωνικό τρόπο και βαρύτατες αιχμές υποδέχτηκε η αντιπολίτευση τις αλλαγές, έστω και περιορισμένες, στο κυβερνητικό σχήμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει τους τόνους, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του.

«Ο πρωθυπουργός σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη» σχολίασε ειδικότερα η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας δηκτικά για τον υπουργό Ανάπτυξης πως «αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό». Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιβράβευσε τον Στέλιο Πέτσα και τη… λίστα του, του Χάρη Θεοχάρη, που «τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό», αλλά και τον Γιάννη Βρούτση «του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης».

Αναφορικά δε με την αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη και την είσοδο του Πάνου Τσακλόγλου, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για πρόσωπα που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Σκληρή υπήρξε η απάντηση του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν πως την επόμενη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ, «ιδίως για εκείνα που βαφτίζει νεοφιλελεύθερα παρά τη μακρά τους θητεία στην Κεντροαριστερά». «Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός. Με μια στάση στον Γράμμο…» πρόσθεσε μάλιστα το Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ, για βαθιά συντηρητική επιλογή της κυβέρνησης, με τον ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα.

Όσο για τον Περισσό, σχολίασε πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά ένα βασικό στόχο. Αυτός είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η ταχύτερη εξειδίκευση και η εφαρμογή των «αντιλαϊκών» αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει «νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο».

Ότι με παλιά υλικά κατεδάφισης δεν φτιάχνεις καινούργιο κτίριο, αλλά παραδέχεσαι ότι δεν έχεις άλλη επιλογή, πλην της αναπόφευκτης κατάρρευσής του, ήταν το σχόλιο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Το κόμμα, μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ταλαιπώρησε επί μήνες τη χώρα με τον ανασχηματισμό τον οποίο «θα έκανε και δεν θα έκανε, όπως ο ίδιος δήλωνε τη μια μέρα και διέψευδε την άλλη, και ο οποίος στο τέλος δεν έγινε, αλλά βαφτίστηκε «λειτουργική αναβάθμιση της κυβέρνησης», ώστε να ταιριάζει με τις δημιουργικές ασάφειες και τη δημιουργική λογιστική που μας οδήγησαν στην κατάρρευση».

Σε στενό κύκλο και χωρίς χειραψίες η ορκωμοσία των πέντε

Στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που διακόπτει άρον άρον τη θερινή της ραστώνη λόγω του «μίνι ανασχηματισμού» ή αλλιώς «λειτουργικές βελτιώσεις», όπως τις αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τελετή θα είναι χαμηλών τόνων, χωρίς πολύ κόσμο και χειραψίες, όπως επιβάλλει άλλωστε ο κορονοϊός.

Καλεσμένοι θα είναι οι στενοί συγγενείς των πέντε νέων μελών της κυβέρνησης, οι οποίοι και θα δώσουν τα συγχαρητήρια στους δικούς τους ανθρώπους, ωστόσο δεν αναμένεται να στηθούν τα γνωστά «πηγαδάκια» του παρελθόντος, λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα, δεν θα ακολουθήσουν τελετές παράδοσης – παραλαβής, καθώς δεν υπήρξαν καρατομήσεις ούτε αλλαγές χαρτοφυλακίου, παρά νέες είσοδοι και αναβαθμίσεις.

Και τα τρία νέα πρόσωπα που υπουργοποιούνται, ο Πάνος Τσακλόγλου, η Ζωή Ράπτη, και ο Νίκος Ταγαράς, καταλαμβάνουν θέσεις υφυπουργού, ενώ και οι Θεόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης αναβαθμίζονται και δεν μετακινούνται σε άλλο πόστο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νεοδιορισθέντες και οι… αναβαπτισμένοι θα αναλάβουν αμέσως τα νέα τους καθήκοντα, αν και ομολογουμένως το επόμενο δεκαήμερο -μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο- θα αποτελέσει μια περίοδος ανάπαυλας για την κυβέρνηση, καθώς άμα τη επιστροφή αρχίζει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα