Υπέρ βωμών και εστίων! Η πατρίδα αντιμέτωπη με νέα τουρκική εισβολή

Τύμπανα πολέμου στην Αν. Μεσόγειο.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τη στιγμή κατά την οποία το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άφηνε πίσω του το λιμάνι της Αττάλειας και ξεκίνησε να εφαρμόζει τα τουρκικά σχέδια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχει πλέον αρχίσει και οι στόλοι των δύο χωρών βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον. Η αναμενόμενη αντίδραση της Αγκυρας, που είχε προαναγγελθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών βάζει φωτιά σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση δύο τουρκικών NAVTEX, η πρώτη ανάμεσα στο Καστελόριζο και στη Ρόδο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και η δεύτερη για έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οδηγεί τις δύο χώρες σε σύγκρουση, μια ξεκάθαρη επιλογή της τουρκικής πλευράς. Το Πολεμικό Ναυτικό απάντησε άμεσα με την έκδοση αντι-NAVTEX και την πλήρη ανάπτυξη του στόλου, με σαφείς εντολές για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης σηματοδοτήθηκε από τη συνεδρίαση χθες το μεσημέρι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό την επισκόπηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και την εξέταση των τρόπων αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Η εικόνα του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου να εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου φορώντας την παραλλαγή του έδωσε ένα μήνυμα που δεν απευθυνόταν μόνον στην Αγκυρα, αλλά και στον διεθνή παράγοντα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αρκέστηκε να στείλει το «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά επιχειρεί να κερδίσει τον «πόλεμο της εικόνας», καθώς έπειτα από μέρες κλειστού πομπού, όταν το τουρκικό σκάφος μπήκε 10 μίλια εντός της ελληνικής ΑΟΖ, φανέρωσε τη θέση του και συνεχίζει. Θέση από την οποία είχε ήδη απλώσει καλώδια, τα οποία χρησιμεύουν στις έρευνες για φυσικούς πόρους στον βυθό. Γύρω του τουρκικά ελικόπτερα επιχειρούν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια, που οι πάντες γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Πλησίον του πολιτικού σκάφους και των πολεμικών που το συνοδεύουν, φρεγάτες του Πολεμικού, οι οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα το καλούν να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά του και να αποχωρήσει από την ΑΟΖ της χώρας μας.

Παρότι το τουρκικό ερευνητικό δεν μπορεί να κάνει έρευνα, όπως διαβεβαιώνεται από τις ελληνικές πηγές, υποκρίνεται ότι ακριβώς αυτό κάνει, προκειμένου να θεμελιώσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι ποια ακριβώς είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει η ελληνική πλευρά και πότε η Τουρκία θα την ξεπεράσει.

Αυτή άλλωστε φαίνεται ότι είναι η διακηρυγμένη θέση του χρονικά πλέον πιεσμένου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διακήρυξε ότι η Τουρκία θα «ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της». Αργότερα, βέβαια, φρόντισε να εξασφαλίσει και ένα «άλλοθι», δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν θα δεχθεί να «περιοριστεί στις ακτές» της.

Η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο όμως, που προκαλείται από την τουρκική επιθετικότητα, έρχεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και φέρνει τους «παίκτες» ενώπιον των ευθυνών τους. Αυτό επιχείρησε να κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ, στον οποίο τόνισε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που οδήγησε τον δεύτερο σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες.

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Γερμανία, που υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ε.Ε., αλλά και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τα σχέδιά της για επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές δράσεις προκλητικές.

Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι χθες δύο γαλλικά αεροσκάφη τύπου Rafale έφτασαν στην Κύπρο μαζί με ένα C-130. Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

Οι Γερμανοί θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο με την Άγκυρα

Μ ια μεσοβέζικη, στα όρια της προχειρότητας και της πρόκλησης, στάση επέλεξε να κρατήσει το Βερολίνο -ακόμα μία φορά- αναφορικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, η γερμανική κυβέρνηση -διά στόματος τόσο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου- κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να ξεκινήσουν διάλογο εφ’ όλης της ύλης, αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Τουρκία, μη διαμηνύοντας απερίφραστα πως οι περιοχές στις οποίες σκοπεύει να ερευνήσει είναι περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα!

Μήνυμα

Κάνοντας λόγο για «διαφιλονικούμενα ζητήματα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως, παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις εκ νέου εντάσεις, «το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει ξανά μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Βερολίνο ανησυχεί για τις εξελίξεις και πως «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές», χωρίς να δώσει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία.

Ελάχιστα πιο σκληρή στάση τήρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του Κρίστοφερ Μπούργκερ να βάζει «χέρι» στην Άγκυρα για την απόφασή της να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. «Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή τη χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα κοντύτερα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.» τόνισε και πρόσθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές, κι όπου μπορεί να φανεί χρήσιμος θα το κάνει.

Γερμανικό think tank: Θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και την εύφλεκτη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο να απασχολούν την Ευρώπη, γερμανικό think tank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας. «Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης» δήλωσε ο Στέφαν Ρολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Εγγύς και Μέσης Ανατολής του think tank «Iδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου», προσθέτοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ έχει προκαλέσει σημαντική ένταση στην Aγκυρα.

«Ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα, και σίγουρα όχι η Αίγυπτος, αναζητούν την ένοπλη σύγκρουση, κυρίως επειδή το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο. Oμως, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει σε αυτή την περιοχή. Ξαφνικά, κάπου πέφτουν μερικοί πυροβολισμοί και απότομα αυτό το περιστατικό αναπτύσσει τη δική του δυναμική» ανέφερε ο αναλυτής, ο οποίος όμως εκτιμά πως είναι πιο πιθανή μια τουρκοαιγυπτιακή συμπλοκή σε λιβυκό έδαφος, κυρίως τώρα, που το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο έχει δώσει «πράσινο φως» στον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

«Οπωσδήποτε, αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» επεσήμανε. «Το θεωρώ πάντως ρεαλιστικό η Αίγυπτος να παρέμβει στη Λιβύη με στρατεύματά της. Στόχος τους θα είναι να υπερασπιστούν τα υπάρχοντα μέτωπα. Δεν πρόκειται για μια επεκτατική στρατηγική. Πρόθεση δεν θα είναι η προέλαση ως την Τρίπολη, ρισκάροντας μια άμεση σύγκρουση με την Τουρκία. Η Αίγυπτος θέλει να υποστηρίξει τους συμμάχους της, τις δυνάμεις γύρω από τον στρατηγό Χαφτάρ» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής. Στην κατάσταση, που μυρίζει μπαρούτι, σύμφωνα με τον Ρολ, δεν φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει η Ουάσινγκτον, που ως τώρα δεν δείχνει να έχει αποφασίσει ποια πλευρά θα στηρίξει, αλλά ούτε και η Ε.Ε., που προς στιγμήν αποτυγχάνει ως μεσολαβητής.

Προβληματισμό και αμηχανία στην αντιπολίτευση -η οποία εν μέσω κρίσης τονίζει την ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής- προκαλεί η είδηση ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», όπως είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν μετά την προβληματική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «έχει απλώσει καλώδια»…

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε… διαρκή επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους Τομείς Εξωτερικών και Αμυνας για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις, ενώ έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους τομεάρχες Γιώργο Κατρούγκαλο και Θοδωρή Δρίτσα να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν». Την ίδια στιγμή, ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για τραγελαφικές καταστάσεις και απουσία ενημέρωσης. «Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το “Oruc Reis” έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε: «Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτησή τους, για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Από το ΚΙΝ.ΑΛ., ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε, μάλλον από υποχρέωση: «Η κυβέρνηση απαιτείται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις σε σχέση με τις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας. Απορούμε γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής».

Αντίθετα, η Ελληνική Λύση, με τη διαπίστωση της εθνικής κρισιμότητας των στιγμών, επανέλαβε την πάγια θέση της «για βύθιση των τουρκικών πλοίων που θα παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ».

Αυστηρό διάβημα από τον Δένδια  για τις προκλήσεις

Εντολή στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα για αυστηρό διάβημα έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα με μια σκληρή ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους και αυστηρό ύφος, προειδοποιώντας τους Τούρκους ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας».

Παράνομη ενέργεια

Η νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα: «Η Ελλάδα, βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Εχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθ’ όλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων, ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Καλίν: Συζητούσαμε με την Αθήνα επί δύο μήνες όλα τα θέματα!

Οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, με τη διαμεσολάβηση των Γερμανών, είναι πάντα ανοικτοί, όπως παραδέχεται πλέον και η ελληνική πλευρά, καθώς εξαιτίας της έντασης που σημειώθηκε με το «Oruc Reis», η σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ διαμεσολάβησε ώστε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Προκλητικός για ακόμη μια φορά, και σε άλλη γραμμή από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ίσως έχει και θετικά στοιχεία για την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σχολίασε τη συμφωνία η οποία υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ σε συνέντευξή του στο CNN Turk, λέγοντας ότι επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική πλευρά τις «τίναξε στον αέρα» μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Προκλήσεις

Ο Ερντογάν και το επιτελείο του κάνουν τη δουλειά με τις προκλήσεις και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις τους, αλλά θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και από την ελληνική πλευρά, ιδίως στη σοβούσα κρίση. Ο Καλίν στη συνέντευξή του είναι μεν προκλητικός, αλλά αν έχει δίκιο, διεξάγεται μυστική διπλωματία με την Τουρκία εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες. «Πήγαμε σε ουδέτερη ζώνη στο Βερολίνο για συνομιλίες. Συζητήσαμε το θέμα εκεί. Υπήρξαν πλήρης κατανόηση και συμφωνία. Μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωσή μας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Επίσημη ανακοίνωση-αντίδραση στα όσα υποστηρίζει ο Καλίν δεν υπάρχει από την Αθήνα, αλλά στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπάρχει μια αναφορά σε «διάλογο που επρόκειτο να αρχίσει»: «Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθ’ όλα νόμιμης συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».

Είναι απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις για να γνωρίζουμε αν έχουν εκκινήσει οι συνομιλίες, ποια είναι η ατζέντα και αν ισχύουν όλα όσα έχει αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Καλίν, ότι οι συνομιλίες ήταν εφ’ όλης της ύλης κατά τη συνάντησή του με την κυρία Σουρανή στο Βερολίνο.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα