Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η μόνη διαφορά μας»

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, προκειμένου να «αρχίσουμε να συζητάμε».

Ωστόσο, ορθά μιλώντας, προσδιόρισε ως τη μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για μια σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση, με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα, την οποία σύντομα πάντως αναμένεται ότι θα κληθεί να υπερασπιστεί, απορρίπτοντας ενδεχόμενες πιέσεις περί διεύρυνσης της θεματολογίας των συζητήσεων.

«Αυτό που είπαμε καθαρά στην Τουρκία είναι ότι πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και, αν δεν μπορούμε να το επιλύσουμε οι δυο μας, να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει εκ μέρους μας. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, να διεκδικεί αυτό που εμείς θεωρούμε την ελληνική ΑΟΖ και την Τουρκία να στέλνει όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος, αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών. Υπάρχει κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση της έντασης» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπερασπίστηκε την «πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, μια συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσχέδιο για άλλες στην περιοχή».

Αυτό που κάνει η Τουρκία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αν θεωρεί αμφισβητούμενες τις περιοχές που εμείς θεωρούμε μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, θα έπρεπε να καθίσουν μαζί μας να το συζητήσουμε. Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Είναι μια πρόκληση για την Ε.Ε., για τον κόσμο. Γι’ αυτό βλέπετε το γαλλικό ναυτικό, την Ε.Ε., να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, γι’ αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Η αίσθησή μου είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σύγκρουση των δύο φρεγατών στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα. Εκτίμησε ότι «αυτό που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, είναι μια αύξηση στο επίπεδο των προκλήσεων από την Τουρκία σε διάφορα μέτωπα. Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. Είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν, και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση».

Παράλληλα, προειδοποίησε: «Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτήν την πορεία, νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εγκατέλειψε πρόσφυγες στη θάλασσα: «Όχι, δεν συνέβη. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Έχουμε σκληρή αλλά δίκαιη συνοριακή πολιτική. Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί συνιστούν προσβολή για το Λιμενικό μας». Χαρακτήρισε «παράξενο που κατηγορείται η Ελλάδα, όταν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και πώς η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, απελπισμένους ανθρώπους. Είμαστε θύματα μιας σημαντικής εκστρατείας παραπληροφόρησης» σημείωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα