Τορπιλίζει τον διάλογο με ακραίες προκλήσεις ο «σουλτάνος»!

Μετέτρεψε σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, ενώ προανήγγειλε και νέες έρευνες στην αν. Μεσόγειο

Aκραία προκλητικός, για μία ακόμη φορά, ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια συν-ενόησης. Οι πράξεις του δείχνουν πώς εννοεί ο ίδιος τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ημέρα, με δύο κινήσεις του προκάλεσε το θρησκευτικό αίσθημα των ορθόδοξων χριστιανών και προανήγγειλε την περαιτέρω διεξαγωγή ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια εξίσου επαίσχυντη πράξη, τη μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, που είναι ένα μνημείο μεγάλης και μοναδικής ομορφιάς, με χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά που απεικονίζουν στιγμές από τον βίο του Χριστού, της Παναγίας και των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Οι Τούρκοι την είχαν κάνει ξανά τζαμί και μετά μουσείο. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με την Αγία Σοφία, λοιπόν, από σήμερα είναι πάλι τζαμί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, συνέχισε τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία θα παρουσίαζε τα «πολύ καλά νέα για την Τουρκία». Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα κοίτασμα φυσικού αερίου, και είπε: «Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: Η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της». Δικοί του είναι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, τους οποίους, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν πίστεψε ούτε η αντιπολίτευση, αλλά ούτε οι αγορές, γιατί η τουρκική λίρα κατακρημνίστηκε. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης: «Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) ”Kanuni”, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης».

Φυσικά, για μία ακόμη φορά επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη: «Θα συνεχίσουμε για την επίτευξη των στόχων μας, χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Όλοι όσοι στέκονται απέναντί μας σε αυτό το θέμα, ειδικά στην Ελλάδα, γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο».

Χωρίς να έχει φύγει το «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου διεξάγει παράνομες έρευνες, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη Navtex, ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Και οι Ευρωπαίοι, με πρωτοστατούσες τη Γερμανία και τη Μέρκελ, μας οδηγούν σε διάλογο με τον άνθρωπο που δυναμιτίζει καθημερινά το κλίμα… Αύριο, το «Oruc Reis» φεύγει από την περιοχή και οι επισπεύδοντες Γερμανοί δεν χάνουν καιρό. Την Τρίτη, θα βρίσκεται στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας για να συναντηθεί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

Η αιτιολογία της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είναι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και η κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου».

Σε αμόκ ο Ερντογάν, επιδίδεται σε μπαράζ αφανισμού των χριστιανικών συμβόλων

Σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο μισαλοδοξίας ο ψευδοσουλτάνος Ερντογάν, έχει βαλθεί να σβήσει κάθε ίχνος που παραπέμπει στο ένδοξο αυτοκρατορικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης και να μετατρέψει με συνοπτικές διαδικασίες σε τζαμιά όλα τα μνημεία που σχετίζονται με τον χριστιανισμό, ακόμα κι αν αυτά θεωρούνται παγκόσμια κληρονομιά.

Πριν καλά καλά συνέλθει ο πολιτισμένος κόσμος από το σοκ που προκάλεσε η μετατροπή της υπέρλαμπρης Αγίας Σοφίας σε τζαμί και μετά την υφαρπαγή του Πύργου του Χριστού ή Πύργου του Γαλατά από τον δήμο Κωνσταντινούπολης, στον οποίο ανήκει, έρχεται ένα νέο χτύπημα, αυτή τη φορά στη Μονή της Χώρας (σ.σ. Μονή Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) με τα ξακουστά ψηφιδωτά της.

Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως, η μονή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, μετατρέπεται σε τζαμί! Είχε προηγηθεί το 2019 απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του μνημείου σε μουσείο, ήταν παράνομη, παρόλο που είναι χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Την υπόθεση ανακίνησε και έστειλε στα δικαστήρια με προσφυγές του ο Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον, δηλαδή η οργάνωση που είχε προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια και για την Αγία Σοφία.

Βέβαια, η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της επικρατείας δεν είχε εφαρμοστεί, ώσπου ο πρόεδρος Ερντογάν «απασφάλισε» και άρχισε να επιδίδεται σε ένα μπαράζ αφανισμού κάθε χριστιανικού στοιχείου από την Πόλη, αδιαφορώντας αν προκαλεί ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο αλλά και κάθε πολιτισμένο νου που θεωρεί δεδομένο τον σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν. Το θέμα αναμένεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο διεθνούς κατακραυγής για τις απρέπειες του «σουλτάνου», καθώς με τις ενέργειές του προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Η μονή, που έχει χτιστεί στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη, μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί το 1511, οπότε καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εσωτερικού της.

Ωστόσο, από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο, καθώς ξεχωρίζει για τα ανεκτίμητης αξίας βυζαντινά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που την κοσμούν. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα είναι γνωστή, εκτός από Καριέ Τζαμί, και με το όνομα Μουσείο Χώρας, ωστόσο ο κύριος ναός δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό λόγω εργασιών αποκατάστασης.

Μετά τη νέα προκλητική απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες για να γίνει ο χώρος λατρευτικός για τους μουσουλμάνους και, φυσικά, πώς θα προστατευθούν.

Κούφια καταδίκη από την Κομισιόν

Με ακόμα μία κούφια καταδίκη απάντησε η Κομισιόν στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα λειτουργούσε ως μουσείο.
Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ναμπίλα Μασράλι στηλίτευσε την απόφαση της Άγκυρας, κάνοντας ειδική αναφορά στην παντελή απουσία σεβασμού από πλευράς του τουρκικού κράτους προς τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Καταγράφουμε την τουρκική απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας, που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945, σε τέμενος και τη λειτουργία της ως τζαμιού. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco» σημείωσε.

«Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο». Η είδηση, πάντως, σχολιάστηκε αρνητικά και από αυστριακά μέσα ενημέρωσης, με προεξάρχουσα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που έθιξε το θέμα της νέας τουρκικής προκλητικότητας «λίγες εβδομάδες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα