Θρασύτατη παράταση της NAVTEX για το «Oruc Reis»

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και τις έρευνες (έως τις 27 Αυγούστου) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ο Ερντογάν εμπαίζει την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλους όσοι έχουν βαλθεί να μας οδηγήσουν σε έναν διάλογο με την Τουρκία, εν μέσω παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Από τις 10 Αυγούστου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» πλέει και διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων γκριζάρισε ντε φάκτο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου Μεσημβρινού και του 32ου Μεσημβρινού και παράγει νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Από τις 10 Αυγούστου παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άλλωστε, όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχθεί η κυβέρνηση, το είπε με τις δηλώσεις του ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια οδηγήθηκε σε «παραίτηση».

Η NAVTEX, που παρανόμως είχε εκδώσει η Αγκυρα, έληγε χθες τα μεσάνυχτα, αλλά λίγα λεπτά πριν από τις 8 χθες το βράδυ, ήρθε η νέα πρόκληση του Ερντογάν. Η Τουρκία (NAVTEX station Αττάλειας) εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», για την ίδια περιοχή που περιγραφόταν στην προηγούμενη, με ισχύ μέχρι χθες. Εξακολουθεί να συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού ναυτικού, τα οποία παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τη νέα αυτή πρόκληση της Αγκυρας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Όπως φαίνεται από την επέκταση της NAVTEX, το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει σκοπό να χαλαρώσει την πίεση στην Αθήνα. Μόνο τυχαία δεν είναι η ημερομηνία της 27ης Αυγούστου, κατά την οποία λήγει η νέα επέκταση των ερευνών του «Oruc Reis» στα νερά πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μέχρι τότε στην Αθήνα θα έχει έρθει ο Γερμανός ΥΠΕΞ, για να «κλειδώσει» η έναρξη των «ελληνοτουρκικών συνομιλιών» στις 28 Αυγούστου. Να πούμε εδώ ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τη Μέρκελ να ξεκινήσουν όλα μετά τις 27 Αυγούστου.
Όπως φαίνεται, η Αγκυρα μάς «παίζει» όλο αυτό το διάστημα από τις 10 Αυγούστου και θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ο Ερντογάν ποτέ δεν είχε σκοπό να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας αποσύρει το «Oruc Reis». Άλλωστε, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του.

Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν ουσιαστικά ανακοινώθηκαν από τον ίδιο, όταν πανηγύρισε για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα: «Περιμένω καλά νέα και από την ανατολική Μεσόγειο» είπε ο «σουλτάνος», προκαλώντας για μια ακόμη φορά, υπονοώντας ότι θέλει να κάνει γεωτρήσεις. Πάντως, έτοιμο να ξεκινήσει παράνομη γεώτρηση πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου είναι το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Κanuni»… Η πορεία του τουρκικού ερευνητικού, το οποίο εξακολουθεί να έχει απλωμένα τα καλώδιά του και να διεξάγει έρευνες, ήταν καθημερινά στις σελίδες της «δημοκρατίας» και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έπραξαν το ίδιο κι άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα