Το «Oruc Reis» ακόμα αλωνίζει και κανείς δεν αντιδρά

Η κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται έκρυθμη, με την Ελλάδα και την Τουρκία να έχουν αναπτύξει μεγάλη δύναμη πυρός στην περιοχή και να διαγκωνίζονται ποιος θα βγάλει NAVTEX που θα ακυρώσει τη NAVTEX του άλλου εμπλεκομένου. Και όλα αυτά ενώ το «Oruc Reis» εξακολουθεί να πλέει στη θαλάσσια περιοχή, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και να διεξάγει έρευνες, καταπατώντας ουσιαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Από τις 10 Αυγούστου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προκαλεί με τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ενώ έπρεπε να αποχωρήσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς έληγε η πρώτη NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της ήρθε η νέα πρόκληση του Ερντογάν. Η Τουρκία (NAVTEX station Αττάλειας) εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», για την ίδια περιοχή που περιγραφόταν στην προηγούμενη, με ισχύ μέχρι την Κυριακή.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα, δέσμευσε με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως Καστελορίζου. Στα όρια αυτά περιλαμβάνεται και η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία από τις 10 Αυγούστου. Η NAVTEX ισχύει από σήμερα ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δέσμευση, υπάρχουν σκιές, οι οποίες θα μπορούσαν να μας καταστήσουν το ίδιο παράνομους με τους Τούρκους: Για να γίνει αεροναυτική άσκηση, χρειάζεται η έκδοση NOTAM, η οποία αφορά τα αεροσκάφη, διότι η NAVTEX αφορά μόνον περιοχή από την επιφάνεια μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας. Μόνο με την έκδοση ΝΑVTEX τα αεροσκάφη απαγορεύεται να πετάνε.

Λάθος ή όχι, πρόκειται για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζουν όσοι θεωρούν σωστή την κίνηση της Αθήνας. Δεν τελειώνουν όμως οι κινήσεις στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Νωρίς χθες υπήρξε και νέα απάντηση της Τουρκίας, με ακόμη μία NAVTEX, με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει παράνομη τη δέσμευση περιοχής από την Ελλάδα για ασκήσεις. Μας κάλεσε, μάλιστα, να μην πλησιάσουμε, το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων. Η Άγκυρα, σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας και αδιαφορίας για κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αργά χθες το βράδυ εξέδωσε και νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία θέλει να δεσμεύσει περιοχή νότια της Κρήτης.

Με τη νέα παράνομη NAVTEX η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της περιοχής της ελληνικής NAVTEX (490/20) με το πρόσχημα των ασκήσεων του ναυτικού της με πολεμικά πλοία συμμαχικών χωρών! Φυσικά δεν αναφέρει ποιες είναι οι συμμαχικές δυνάμεις με τις οποίες θα πραγματοποιήσει σήμερα από κοινού ασκήσεις.

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι Τούρκοι και ο Ερντογάν, σε ακόμη ένα παραλήρημα μεγαλοϊδεατισμού, έκανε δηλώσεις στην σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη νέα αντι-NAVTEX της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, «δεν υφίσταται». Για το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε πως «η Ελλάδα οδηγεί τον εαυτό της σε ένα χάος. Για οτιδήποτε προκύψει στην περιοχή αυτός που θα ευθύνεται και θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά θα είναι η Ελλάδα».

Απείλησε μάλιστα ευθέως και όσους στέκονται δίπλα μας: «Όσοι ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο δεν θα εμφανιστούν αύριο», ενώ για ακόμα μια φορά είπε ότι περιμένει καλά αποτελέσματα από τις έρευνες που διεξάγει το «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κι όλα αυτά ενώ η Μέρκελ εξακολουθεί να σπρώχνει Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, ακόμη και μετά τις νέες προκλήσεις του «σουλτάνου». Πριν από την προσπάθεια της Αγκυρας να κλιμακώσει τις προκλήσεις της με τη δέσμευση της περιοχής νοτίως της Κρήτης για ασκήσεις, η γερμανική πλευρά είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την επέκταση της πρώτης NAVTEX και προειδοποίησε την Τουρκία ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Έγινε φανερό πόσο σοβαρά έλαβε ο Ερντογάν τις παραινέσεις της Γερμανίας, αλλά και την ανησυχία που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα