Ο Τραμπ δεν εμπιστεύεται τα τηλέφωνα του Μαξίμου!

Ο Μητσοτάκης συμφώνησε να συνομιλήσει με ειδική συσκευή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Τι είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» τον Ιούλιο

Σε μια απαράδεκτη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση με αφορμή την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Λειτουργώντας ουσιαστικά σαν να είναι η χώρα μας προτεκτοράτο των ΗΠΑ, το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησε ο πρωθυπουργός να μιλήσει με τον κ. Τραμπ με ειδικό τηλέφωνο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για λόγους… ασφαλείας.

Τελώντας σαν αρχηγός τριτοκοσμικού κράτους, αναξιόπιστου και υπόδουλου, ο κ. Μητσοτάκης μόνο που δεν πανηγύριζε με τη συγκεκριμένη εικόνα, την οποία διοχέτευσε το γραφείο του στα ΜΜΕ. Μόνο ευχάριστα πάντως δεν πρέπει να αισθάνθηκαν οι Ελληνες πολίτες διακρίνοντας στο ακουστικό της τηλεφωνικής συσκευής όπου μιλούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο το μήνυμα «Προσοχή! Ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ υπάρχει και η σφραγίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Άραγε, θεωρούμε, ως χώρα, καλό να υποκύπτουμε στις πιέσεις των Αμερικανών ή οποιωνδήποτε άλλων μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε τα τεχνικά συστήματά τους για τους δικούς τους λόγους; Τόσο αναξιόπιστα είναι τα συστήματα που χρησιμοποιούμε ως χώρα, ακόμα και ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου; Θεωρούμε καλό να ανταποκρινόμαστε και να παίζουμε το παιχνίδι προπαγάνδας των ΗΠΑ, όταν συνεχίζουν να κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Άγκυρας;

Μόνο τυχαίο δεν είναι προφανώς το γεγονός που αποκάλυψε η εφημερίδα μας στις 16 Ιουλίου (σε άρθρο του Αλέξανδρου Τάρκα) ότι η αμερικανική πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «5G Clean Path» («Καθαρό Μονοπάτι» για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G). Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, είναι ο αποκλεισμός χρήσης τεχνολογικού εξοπλισμού άλλων συστημάτων και υπηρεσιών από «μη ασφαλείς προμηθευτές», όπως οι κινεζικές Huawei και ZTE.

Σε πρώτη φάση (γράψαμε τότε) ζητείται από την Αθήνα και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ η ένταξη στην «5G Clean Path» των πρεσβειών και άλλης βαθμίδας διπλωματικών αποστολών τους σε τρίτες χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται ασφάλεια επικοινωνιών μεταξύ των συμμαχικών χωρών. Σε δεύτερη φάση εκτιμάται πως η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει από την Αθήνα τον αποκλεισμό των «μη ασφαλών προμηθευτών» από τα μελλοντικά δίκτυα 5G, ενώ σε τρίτη φάση (ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τα κόστη) θα συστήνεται η ίδια πρακτική για τις εργασίες αναβάθμισης των υφιστάμενων δικτύων 3G και 4G.

Η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», αναμενόταν να ενταχθεί στο «5G Clean Path» από τα τέλη Ιουλίου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση ως προς την ασφάλεια τηλεπικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε ελληνικές βάσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα