Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν με νέες εμπρηστικές δηλώσεις

Χωρίς να αφήσει πια να περάσει ούτε ώρα δίχως να ανεβάσει κι άλλο τα επίπεδα της έντασης που η Άγκυρα έχει καλλιεργήσει εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας, κάνοντας μάλιστα τις πρώτες το πρωί της Κυριακής, ενώ συνέχισε και το απόγευμα της ίδιας μέρας.
«Αποδέχονται οι Ελληνες αυτό που θα τους συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;» είπε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος», όπως ανέφερε η «Hurriyet», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, απευθυνόμενος το απόγευμα της Κυριακής στο πλαίσιο τελετής απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής. Μάλιστα, μετά την αναφορά του στον ελληνικό λαό, απευθύνθηκε και στον γαλλικό θέτοντας το ίδιο ερώτημα – μετά τα πρόσφατα «βέλη» Μακρόν εναντίον της Αγκύρας: «Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;»

«Ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα με το αίμα των μαρτύρων. Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Ο,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την Ιστορία της, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους» είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εισβολείς οι Ελληνες»

Νωρίτερα, είχε φροντίσει να εμφανίσει ως εισβολείς τους Ελληνες, εάν και απέφυγε να κατονομάσει τον ελληνικό λαό, τούτη τη φορά με αφορμή την εθνική εορτή της 30ής Αυγούστου, της νίκης κατά των Ελλήνων το 1922. Μάλιστα, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ νωρίς το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές στην ανατολική Μεσόγειο ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».
Λάδι στη φωτιά φρόντισε να ρίξει όμως το Σαββατοκύριακο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «To “Oruc Reis” θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι NAVTEX. Μάλιστα, χαρακτήρισε στη συνέντευξή του «αιτία πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 μίλια στο Αιγαίο.

Ασάφειες από Δένδια για συμφωνία με την Κύπρο για τις θαλάσσιες ζώνες

Στη δημιουργία μιας διπλωματικής «ασπίδας» που λειτουργεί αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (φωτό), κάνοντας λόγο για «μαραθώνιο» του υπουργείου του, τονίζοντας όμως ότι, για να λειτουργήσει αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της αγνοώντας τις εκκλήσεις και τις παροτρύνσεις των εταίρων και συμμάχων της, η χώρα μας έχει συγκεκριμένες, εκ του Συντάγματος, υποχρεώσεις και, εκ του Καταστατικού Χάρτη του OHE, νόμιμες επιλογές. Τόνισε μάλιστα, απευθυνόμενος στη γείτονα, ότι σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία. Πάντως στην ίδια συνέντευξη απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια πότε θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για τις θαλάσσιες ζώνες. Συγκεκριμένα είπε ότι «εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή».

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η ελληνική διπλωματία έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας και στόχος της είναι η σταδιακή οριοθέτηση του συνόλου των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο σε προεξάρχουσα θέση. Όμως τόνισε ότι στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα. Όσον αφορά την περαιτέρω επέκταση των χωρικών μας υδάτων, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ότι η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές το ίδιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να έπεισε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή όσα είπε περί της υπογραφής ΑΟΖ με την Κύπρο, τόνισε ότι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν υπόκειται σε «ώριμες συνθήκες», αλλά τις επιβάλλει. «Ανώριμη» από το 1982 είναι η «τρόικα εσωτερικού», Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., που «διαφωνούν» δημοσίως, αλλά παρασκηνιακά συμπλέουν στον ακρωτηριασμό της Ελλάδος, υπακούοντας στα κελεύσματα της Γερμανίας.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ στις φωνές για τα 12 μίλια

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές αντιδράσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 μίλια, έστω κι αν αυτή έγινε μόνον στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο, εκεί όπου άλλωστε θα είχε τη μεγαλύτερη σημασία.
Η πιο «τραχιά» αντίδραση ήταν αυτή του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μιλώντας σχετικά με την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης απείλησε ότι η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει για να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεσμεύσεις

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η χώρα μας καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου, ενώ προστίθεται ότι «δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί, αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεσμεύεται από το Αρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Άμεση ελληνική απάντηση στην προπαγάνδα και την απόπειρα παραβίασης του FIR

Λεπτομέρειες για το πώς απετράπη ακόμη μία προκλητική απόπειρα αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας από την τουρκική αεροπορία έδωσε σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, καθώς οι Τούρκοι, αφού δεν κατάφεραν να τα βάλουν με τους Ελληνες πιλότους, προσπάθησαν να διαστρέψουν την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, τουρκικά αεροσκάφη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16 που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, παρότι είχαν διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Ωστόσο, ακόμα μία φορά οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, καθώς τα ελληνικά μαχητικά τα αναχαίτισαν.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ανάρτηση επίσημου λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε σχετικά με τη συνοδεία αεροσκάφους B-52 της αμερικανικής αεροπορίας εντός του FIR Αθηνών ότι «κατά τη σχεδίαση της νατοϊκής δραστηριότητας “ALLIED SKY”, που, μεταξύ άλλων, είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αφορούσε τη συνοδεία ενός αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού τύπου Β-52 από τέσσερα αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ εντός του FIR Αθηνών και Σκοπίων, η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της.

Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από τον σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού Α/Φ, το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16. Δύο ζεύγη Α/Φ F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν τον λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά Α/Φ».

Κίνδυνος για ατύχημα

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών.

Στην ανακοίνωση, πάντως, γίνεται λόγος και για την πρόσφατη «μαζική, αφανή, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχή μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή οκτώ μαχητικών της Π.Α. στην Κυπριακή Δημοκρατία». Καθόλου τυχαία αναφορά, καθώς υπό το βάρος της αποτυχίας του εντοπισμού των ελληνικών αεροσκαφών, οι Τούρκοι προσπάθησαν με «βίντεο» που τραβήχτηκε, κατά την επιστροφή των μαχητικών στην Κρήτη, να δείξουν ότι «μπλόκαραν» τα ελληνικά αεροσκάφη. Κάτι το οποίο από ελληνικής πλευράς έγινε αντιληπτό ως προσπάθεια «διάσωσης» του γοήτρου των τουρκικών Ε.Δ. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη «υπενθύμιση».

Νόμοι του κράτους οι δύο συμφωνίες για τις ΑΟΖ

Νόμο του κράτους αποτελούν πλέον και επισήμως οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, καθώς το περιεχόμενό τους δημοσιεύτηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αμφότερες οι κρίσιμες συμφωνίες κυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μόλις άνοιξε το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τις θερινές διακοπές, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να έχουν ψηφιστεί πριν από το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με το παράρτημα των συμφωνιών, αυτές τίθενται σε ισχύ «την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικυρώσεως από τα δύο μέρη».

Σημειωτέον πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους μόνο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ τη συμφωνία με τη Ρώμη υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό μήνυμα με (εντυπωσιακές) στρατιωτικές ασκήσεις

Εντυπωσιακές εικόνες από τις ευρύτατης κλίμακας ασκήσεις που διεξήχθησαν από τον Εβρο μέχρι νοτίως του Καστελόριζου έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα σε φίλους και εχθρούς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε επιβουλή, σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.

Οι ασκήσεις έγιναν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, την εβδομάδα από 24 έως 28 Αυγούστου και συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και των τριών κλάδων. Στις δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις και βολές σε πεδία βολής, μεταξύ των οποίων Ψηλού Στάλου, Αετού, Λιτοχώρου και Καραβιών. Από τις κυριότερες δράσεις αυτής της εβδομάδας ήταν η ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση που διεξήχθη από την Τρίτη 25 έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 νοτιοανατολικά Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και νότια Καστελόριζου. Στην άσκηση συμμετείχαν από το Πολεμικό Ναυτικό φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα, από την Πολεμική Αεροπορία αεροσκάφη F-16, καθώς και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση περιελάμβανε αντικείμενα θαλάσσιας αποτροπής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας, έρευνας και διάσωσης μάχης και διοικητικής μέριμνας.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα