Ευρωπαϊκά «χάδια» στον σουλτάνο

Ζητούν από τον Ερντογάν να αλλάξει «συμπεριφορά», την ώρα που ο ίδιος συνεχίζει απτόητος το κρεσέντο απειλών.

Ο ι Ευρωπαίοι μιλώντας μια γλώσσα την οποία ο «σουλτάνος» δεν… καταλαβαίνει σχεδόν τον παρακαλούν να αλλάξει «συμπεριφορά». Ο ίδιος, πάντως, όχι απλώς επιμένει να προκαλεί με τον πιο χυδαίο τρόπο σε καθημερινή βάση, αλλά να ζητά -όπως αποκάλυψε η «Die Welt»- από τους στρατηγούς του είτε να βυθίσουν ελληνικό πλοίο είτε να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος της Ελλάδας!

Χθες μιλώντας ενώπιον των δικαστών της χώρας του, με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να λοιδορήσει την Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα». Ενώ συνεχίζοντας το νεο-οθωμανικό του παραλήρημα πρόσθεσε πως «πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν. (…) Είναι αστείο άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μιας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως είναι η Τουρκία»! Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί -ζητώντας και τα… ρέστα- πως «οι κινήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες με νέες δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους με τον Αλγερινό ομόλογό του, υπογραμμίζοντας ξανά πως η τροφοδότηση της έντασης στην περιοχή θα βλάψει μόνο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη «Sabah», ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου «σχετικά με τα δικαιώματα και τους πόρους της Μεσογείου», για να αναφερθεί στο Καστελόριζο και να συμπληρώσει ότι «εάν υπάρχουν όπλα που υπερβαίνουν το όριο, η Ελλάδα θα χάσει».

«Θα πάθετε ζημιά»

Αντιστρέφοντας, μάλιστα, για πολλοστή φορά την πραγματικότητα, είπε πως η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική στάση. «Δεν θίγουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε αφήνουμε άλλους να θίξουν τα δικά μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Ελλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά θέλει να μας προκαλέσει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Το… αυτί των Τούρκων δεν ίδρωσε ούτε χθες από το νέο μήνυμα της Κομισιόν προς την Άγκυρα. Μήνυμα που έστειλε με δηλώσεις του ο αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας ξανά ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τέλος, χθες σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο φέρνουν ένα ανίκανο ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση», η «Le Monde» σημείωνε ότι η στάση του Ερντογάν ανησυχεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ στηλίτευε τη στάση του ΝΑΤΟ, επικρίνοντάς το για τον εφησυχασμό του έναντι μιας Τουρκίας που ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας.

Οργή στην Αυστρία! Δίκτυο κατασκόπων της  Άγκυρας είχε απλώσει τα δίχτυα του στη χώρα

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων από το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ τα οποία έφεραν στο φως τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, χθες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Αυστρία θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ατόμου που ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπία για λογαριασμό της ΜΙΤ!

Ενώ λοιπόν στην ελληνική περίπτωση έγινε γνωστό πως υπήρξε «διευρυμένη και παράνομη συλλογή πληροφοριών και δραστηριοτήτων παρακολούθησης από τη ΜΙΤ» σε βάρος 568 αντιφρονούντων γκιουλενιστών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους και αλλού.
Σε υψηλούς τόνους την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας προειδοποιούσε την Τουρκία ότι οι πρακτικές αυτές δεν θα γίνουν ανεκτές. «Πρόκειται για άσκηση επιρροής από μια ξένη δύναμη στην Αυστρία και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ Νεχάμερ σε συνέντευξη Τύπου. Ένα άτομο ομολόγησε πλήρως ότι είχε «στρατολογηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να κατασκοπεύει άλλους Τούρκους πολίτες ή Αυστριακούς πολίτες με τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο και να τους αναφέρει στη συνέχεια στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας» δήλωσε επίσης ο Νεχάμερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη θα απαγγείλει κατηγορίες για φερόμενη κατασκοπία, χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το άτομο αυτό. Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο πρόσθεσε επίσης πως «η τουρκική κατασκοπία δεν έχει θέση στην Αυστρία. Δεν υπάρχει θέση για την τουρκική επιρροή στην ελευθερία και στα βασικά δικαιώματα στην Αυστρία. Θα αγωνιστούμε με σθένος εναντίον τους».

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τουρκική επιρροή στην Αυστρία δήλωσε χθες από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής για τη δημόσια ασφάλεια Φραντς Ρουφ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε κάποια απάντηση για το θέμα, που απειλεί ευθέως τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε Βιένη και Άγκυρα.

Απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από το 1987 εκδικητικά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mάικ Πομπέο.

Οι δύο άνδρες εξέτασαν λεπτομερώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα τους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας. Ο Μ. Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της όσον αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ ο Μ. Πομπέο ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, για «μη φονικούς εξοπλισμούς» (non-lethal).

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα