Γαλλική κυριαρχία στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 26 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Σε γαλλική υπόθεση φαίνεται ότι μετατρέπεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτός ήταν και ο λόγος της προ τριμήνου αλλαγής του στρατιωτικού ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας, ο οποίος ήρθε με ειδική αποστολή να διασφαλίσει ότι η συμμετοχή των γαλλικών εταιριών δεν θα υπόκειτο σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία λόγω διαπλοκής.

Χθες κατατέθηκαν οι προσφορές και οι Γάλλοι κυριαρχούν απόλυτα, αν και εμφανίστηκαν και οι Γερμανοί… Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατέθεσε η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (στην Ελλάδα ελέγχει τη Veridos Ματσούκης με μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας) με τον ΟΤΕ, η γαλλική Idemia, η κοινοπραξία της Thales (ελέγχει την Gemalto NV) με τη Unisystems του ομίλου Quest, ο βελγικός όμιλος Zetes (ελέγχει και την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech) με τη Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος (Austria Card κ.ά.) με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία (με υπεργολάβους τις Dataverse και Cosmos Business Systems).

Στον διαβαθμισμένο διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, με την παραλαβή του σχετικού τεύχους διακήρυξης, 26 επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Τα σχήματα διεκδίκησης του έργου καλούνται να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση, αφού το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά τους κεφάλαια. Όποιος από τους υποψηφίους ζητήσει και το χαμηλότερο κόστος απόκτησης της νέας ταυτότητας από τους πολίτες θα έχει και ένα πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του έργου. Πρόσθετα έσοδα θα έχει ο ανάδοχος του έργου από τα άλλα έγγραφα, όπως διαβατήρια, που θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ).

Στο σχήμα της Thales συμμετέχει ο ιαπωνικός κολοσσός Toppan Printing, ο οποίος ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει ισχυρή παρουσία γαλλικών ομίλων, όπως οι Gemalto και Idemia. H μητρική εταιρία της Gemalto, η εισηγμένη Gemalto NV, εξαγοράστηκε προ μηνών από τον γαλλικό όμιλο Thales αντί 4,8 δισ. ευρώ.

Η Idemia προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

Πάντως είναι άγνωστο αν όντως η διαπλοκή ηττήθηκε. Φήμες (πιθανόν κακόβουλες) κυκλοφορούν και συνδέουν «φιλικό» επιχειρηματία του Μαξίμου με μία από τις κοινοπραξίες. Επίσης, αποφασισμένη να τα δώσει όλα για το έργο φέρεται ότι είναι η γερμανική εταιρία που ήδη μέσω της θυγατρικής στην Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη επένδυση έχοντας πάρει τον αντίστοιχο τραπεζικό δανεισμό. Αρα το έργο είναι πλέον θέμα επιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, μεγάλα ερωτήματα προκάλεσε και η μετακίνηση αδιάφθορου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς προφανή λόγο, ο οποίος θεωρείτο θεματοφύλακας της αδιάβλητης διαδικασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα