Αρχηγός υπό κηδεμονία ο Αλέξης Τσίπρας

Βγήκαν μαχαίρια στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Aρχηγός υπό καθεστώς πολιτικής κηδεμονίας, σε ένα κόμμα που το διατρέχουν κάθε είδους πολιτικές και ατομικές φιλοδοξίες, είναι από χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι στενοί παρατηρητές, για μια συνθήκη ασταθούς ισορροπίας, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να έχει μακρά διάρκεια, παρά τις πρόσφατες συνεννοήσεις και τους αμοιβαίους θεωρητικά συμβιβασμούς στους οποίος κατέληξε ο πρόεδρος με τους «τιμαριούχους» του κόμματος. Το συνέδριο της «συνέχειας και μετεξέλιξης» μετατέθηκε για το 2021, αλλά τίποτε δεν αποκλείει οι ανοικτοί λογαριασμοί να λυθούν με «αιματηρό» τρόπο αρκετά νωρίτερα…

Μέχρι τότε στα κομματικά ρετιρέ θα υποχρεωθούν σε μια αναγκαστική συγκατοίκηση, με την παρουσία ενός ισχυρού πολιτικού διευθυντηρίου, του οποίου η σύνθεση μένει να διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την τυπική επίθεση στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε σε τόνους καταλλαγής να συμφιλιώσει τα αντιμαχόμενα μέρη που αλληλοσπαράσσονται δημόσια το τελευταίο διάστημα, συνιστώντας πολλές φορές ότι «πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι», «να μείνουμε στο πλευρό της κοινωνίας», «να δείξουμε αλληλεγγύη και συντροφικότητα», «δεν μας χρειάζονται μίζεροι εγωισμοί», «ο διάλογος για την εξουδετέρωση του άλλου δεν έχει θέση σε εμάς» και «πρέπει να έχουμε συναίσθηση ευθύνης με ορθή κρίση».

Όλα αυτά πήγαν περίπατο, όταν ήρθε η στιγμή να ψηφιστεί η πρόταση Τσίπρα για την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη από τον Δημήτρη Τζαννακόπουλο στη θέση του γραμματέα. Σε σύνολο 140 μελών της Κ.Ε., μετρήθηκαν 29 λευκά και 1 άκυρο, δείχνοντας πλέον ότι η υπομονή των «συμμάχων» έχει προ καιρού εξαντληθεί.

Κλείνοντας νωρίτερα την εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, ανακοίνωσε στα μέλη του κορυφαίου οργάνου ότι στο εξής το κόμμα είναι ανάγκη «να προχωρήσει σε μια πιο συστηματική, πιο στιβαρή και συνεκτική συλλογική λειτουργία. Με ενιαίο πολιτικό κέντρο, που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση. Με τακτικές συνεδριάσεις των μεγαλύτερων οργάνων».

Όπως σχολιάστηκε στους διαδρόμους, έκανε τη χάρη των «κομματικών Βρούτων», που αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τη βαθμιαία διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικού τύπου κόμμα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει ακόμα λάβει τις αποφάσεις για ρήξεις. Όμως την ίδια στιγμή, έστω με μειλίχιο ύφος, υπογράμμισε την ανάγκη για αναδιάταξη δυνάμεων, σημειώνοντας εμφατικά ότι ο δρόμος της ελπίδας για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα που περιμένουν μια εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ανοικτός.

Σημειώθηκε από πολλούς ότι ο πρόεδρος του κόμματος πήρε αποστάσεις από τις ιαχές ορισμένων ακραιφνών «προεδρικών», όπως ο Παύλος Πολάκης, οι οποίοι επικρίνουν σταθερά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το γεγονός ότι απέφυγε να μοιράσει προεκλογικά κάποια ποσά στις χειμαζόμενες τάξεις από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. Όμως πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η αυτοκριτική του, όταν αναφερόμενος στον Αλ. Χαρίτση, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Νάσο Ηλιόπουλο με ομάδα συνεργατών στο νευραλγικό πόστο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, τον χαρακτήρισε «τον πιο στενό» του συνεργάτη, παίρνοντας έτσι πάνω του τις επικοινωνιακές αστοχίες του μετεκλογικού διαστήματος. Ήθελε ασφαλώς να βγάλει το κόμμα του από την εσωστρέφεια ο Αλ. Τσίπρας, αλλά η χθεσινή Κ.Ε. το βύθισε στα νερά της ακόμα περισσότερο. Μένει να φανεί από αύριο ποια πρόσωπα θα προτείνει στον ανασχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώσπου να καταγραφούν οι επόμενες μπόρες.

Κουμουνδούρου κατά του καθηγητή Μαγιορκίνη

Την αποπομπή του Γκίκα Μαγιορκίνη από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με το επιχείρημα ότι εργάζεται και στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος των δειγμάτων για τον κορονοϊό από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ζητεί επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίζεται τυπικώς εντάξει.

Ξεκαθαρίζει δε με δήλωσή του ότι παραιτήθηκε οικειοθελώς από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορονοϊό, προκειμένου να τηρηθεί το ασυμβίβαστο και να μην κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων.

«Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα, αφού το επιτρέπει ο νόμος» δηλώνει προκλητικά. Μας κάνει δηλαδή και χάρη, αλλά αποφεύγει την παραμικρή νύξη για την ταμπακιέρα και το γεγονός ότι η ιδιωτική εταιρία στην οποία πρόσφερε μέχρι πρότινος έμμισθες υπηρεσίες όλως τυχαίως ανέλαβε από την κυβέρνηση τον έλεγχο των δειγμάτων της πανδημίας…

«Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την επιτροπή, περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα, το οποίο αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το κέντρο» δικαιολογήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της προς όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας ζητούσε να αποστέλλονται τα δείγματα για τα τεστ του κορονοϊού στο συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα