Στήριξη από τον Μακρόν, αλλά χωρίς δεσμεύσεις!

Συζήτησε με τον Μητσοτάκη για την τουρκική επιθετικότητα και συμφώνησαν για τη βασική στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα

Διαπίστωσαν ότι… συμφωνούν και τίποτα παραπάνω ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή τους, που έγινε πριν από την Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7) χθες στην Κορσική. Όπως προκύπτει, η συνάντηση αλλά και η διάσκεψη δεν παρήγαγαν κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, παρά μόνον «καλά λόγια», φιλικά χτυπήματα στον ώμο και υποσχέσεις για στήριξη της στρατηγικής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε. για το ζήτημα. Τα παραπάνω την ίδια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου επί δύο μήνες με προκλητικό τρόπο. Καμία συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Γαλλίας δεν ανακοινώθηκε, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη και το μόνο που ακούσαμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των ηγετών ήταν ευχολόγια για τις πρωτοβουλίες Μισέλ και Μπορέλ, που εκτυλίσσονται ενώ στη Μεσόγειο ο τουρκικός στόλος συνεχίζει τις προκλητικές βόλτες του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ Μακρόν και Μητσοτάκη συζητήθηκαν ακόμη μια φορά οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο και διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία για τη βασική στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα.

Ακόμη μια φορά υπογραμμίστηκε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός μόνον εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις. Πιθανότατα συζητήθηκαν και τα εξοπλιστικά, αλλά δεν προέκυψαν ανακοινώσεις.

Στο τραπέζι μεταξύ των δύο ηγετών έπεσε και το ζήτημα της προοπτικής και του ενδιαφέροντος μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όπως και η περιβόητη ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση ανάγκης, κάτι το οποίο κάποιοι ανέμεναν και εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν ότι χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πάντως μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό επέλεξε να εκφράσει την «αλληλεγγύη» του για τα γεγονότα στη Μόρια, χωρίς να κάνει ουδεμία ονομαστική αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα έγραψε: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Αυτό το οποίο φαίνεται ότι «παίρνει» η ελληνική πλευρά από την ευρωμεσογειακή συνδιάσκεψη δεν είναι άλλο παρά η δήλωση ότι ο δρόμος για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας «παραμένει ανοιχτός» και ενδεχομένως να ζητηθούν περαιτέρω μέτρα από τη λίστα που καταρτίζεται. Πάντως η ελληνική πλευρά ακόμη μια φορά εκφράζει την ικανοποίησή της, όπως άλλωστε έχει συνηθίσει να κάνει τον τελευταίο καιρό σε κάθε διεθνή συνδιάσκεψη, ακόμη και εάν αυτή δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Στο ανακοινωθέν της διάσκεψης σημειώνεται η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και καλωσορίζεται η μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας για τη συνέχιση του διαλόγου.

Εκφράζεται δε η… λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις «εκκλήσεις» της Ε.Ε. να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της Κύπρου, με τους επτά ηγέτες να ζητούν την επανέναρξη των συνομιλιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα