Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έβαλε φρένο στην κυβέρνηση

Δυνατό ράπισμα στη «φιλοκυβερνητική» συμμαχία του Νίκου Σαλάτα και του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου έδωσαν χθες τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ), υπερψηφίζοντας την ομάδα του επί τέσσερα χρόνια προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες για σχέδιο ανατροπής του προεδρείου της ΕΝΔΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νεκρή περίοδος, «ιδανική για να έρθουν προς ψήφιση καταιγιστικά νομοθετικά μέτρα, χωρίς καμία αντίδραση».

Όπως ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης σε σχετική παρέμβαση που είχε δώσει στη δημοσιότητα, μερικά από αυτά τα καταιγιστικά μέτρα είναι η ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης με τη μορφή της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης και η δημιουργία «επενδυτικών» δικαστηρίων, που θα μετατρέψουν τη Δικαιοσύνη «σε προστάτη των επενδυτών».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς όμως έφεραν πρώτο στις αρχαιρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 και τις 13 Σεπτεμβρίου, τον κ. Σεβαστίδη με 814 ψήφους, του οποίου η παράταξη, σύμφωνα με προβλέψεις, πρόκειται να λάβει συνολικά οκτώ έδρες. Αντίστοιχα, η ομάδα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου εκτιμάται ότι θα λάβει τρεις έδρες, η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη, που είχε προσχωρήσει στη συμμαχία, επίσης τρεις, ενώ μία έδρα φαίνεται πως κερδίζει η ομάδα του Χαράλαμπου Μαυρίδη. Χαρακτηριστικό της αντίδρασης που προκάλεσαν στα μέλη της ΕΝΔΕ οι κινήσεις της συμμαχίας είναι ότι ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήρθε 11ος με 426 ψήφους, ενώ ο Νίκος Σαλάτας με 244 ψήφους ήρθε 23ος κι εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συμμαχία είχε καταφέρει να βάλει σε εφαρμογή μια «πραξικοπηματική», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, κίνηση, που οδήγησε στην αναβολή των αρχαιρεσιών που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο, με πρόσχημα τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19, αλλά και στον διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές, ήταν να κοπάσει η δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ένωσης, που είχε ξεσπάει εξαιτίας της τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση, αυξάνοντας τις θέσεις των προέδρων Εφετών κατά 86, να ελεγχθεί το προεδρείο και να δημιουργηθούν παράλληλα καινούργιες συμμαχίες.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», δικαστές σε όλες τις βαθμίδες, από το Πρωτοδικείο μέχρι το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, εμφανίζονταν, ωστόσο, εκνευρισμένοι από το γεγονός πως τόσο ο κ. Σαλάτας και η σύζυγός του όσο και ο κ. Λυμπερόπουλος είχαν ευνοηθεί από τη σχετική διάταξη, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέμενε αντίστοιχα ανταλλάγματα γι’ αυτή την εύνοια. Και ο εκνευρισμός τους, προφανώς, αποτυπώθηκε στην κάλπη, μέσω της οποίας θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν χειραγωγούνται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα