Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας

Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα είναι διατεθειμένη στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των ελληνικών νησιών στη διαμόρφωση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Πρόκειται για μια θέση που συνιστά σαφή εγκατάλειψη της εθνικής γραμμής ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να συζητήσουμε επί της ουσίας το θέμα της επήρειας των νησιών στη διαμόρφωση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το να θέσουμε το πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ότι δηλαδή συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες. Αν επικρατήσει ο ορθός λόγος και αποφευχθεί η επιθετική ρητορική, υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά».

Ανέφερε, πάντως, καθησυχαστικά πως «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα», ενώ παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι, αν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις αυτές, υπάρχει πάντοτε το παράθυρο ευκαιρίας και η προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία, κάτι που, όπως υποστήριξε ο υπουργός, «εμφανίζεται σήμερα πιο ισχυρό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

Επισήμανε, εντούτοις, κάτι εξίσου ενδιαφέρον στον επίλογο, όταν σχολίασε: «Ενόσω και η Ελλάδα και η Τουρκία διατεινόμαστε ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας την έχει κυρώσει μόνο ο ένας από τους δύο – κι αυτός είναι η Ελλάδα».

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε: «Μένει να φανεί αν τα λόγια θα έχουν συνέχεια και αν ταυτίζονται με τις πράξεις». Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμπλήρωσε, «θα είναι εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, αποχωρούν σταδιακά οι στόλοι από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, με την ελληνική πλευρά σε πολεμική ετοιμότητα να παρακολουθεί καχύποπτα τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, σε ένα σκηνικό που παραπέμπει στη νύχτα των Ιμίων. Κατά πληροφορίες, η φρεγάτα «Λήμνος» κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη, ενώ η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προς την Κύπρο.

Παραλήρημα Ερντογάν! «Φέραμε την Ελλάδα στο τραπέζι με την αποφασιστικότητά μας»

Νέα φραστική επίθεση κατά της χώρας μας, παρά την υποτιθέμενη διάθεση των Τούρκων για συζήτηση με την Αθήνα, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βλέποντας την αποφασιστικότητα και τη σθεναρή στάση της Τουρκίας απέναντι στις απειλές! Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων στην Άγκυρα, δεν δίστασε να εμφανίσει τη χώρα του ως αποδέκτη εκβιασμών, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι η γλώσσα των απειλών δεν απέδωσε στην ανατολική Μεσόγειο» και ότι η Τουρκία «δεν θα υποκύψει στην πειρατεία ή στους εκβιασμούς».

Όπως μετέδιδε η εφημερίδα «Sabah», ο Ερντογάν είπε: «Από την αρχή είπαμε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Παρά τις προκλήσεις και την παιδιάστικη συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας».

Νωρίτερα, μιλώντας σε βιντεοδιάσκεψη με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, καταφέρθηκε ακόμα μία φορά εναντίον του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο». Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους. «Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;» είπε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ε.Ε. ότι στήνει «παγίδες» στην Τουρκία. Λάδι στη φωτιά έριξε με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολίασε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πιθανότητα διαλόγου με την Τουρκία. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε: «Η Ελλάδα κρατά πιο μετριοπαθή στάση, εκμεταλλευόμενη την επιστροφή του “Oruc Reis” στην Αττάλεια. Από την άλλη, διατηρούν τη μαξιμαλιστική τους στάση». Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει και στο παρελθόν αρνηθεί τον δρόμο της διπλωματίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα