Ύψιστη τιμή για τη δημοκρατία η μήνυση που έκανε ο «σουλτάνος»

Πόνεσε το πρωτοσέλιδο που εξέφρασε όλους τους Ελληνες, και απαιτεί τώρα τη φυλάκιση  των υπευθύνων της εφημερίδας

Λυσσασμένες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της «δημοκρατίας». Σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους απειλούν, υβρίζουν, απαιτούν τη φυλάκιση των υπευθύνων της εφημερίδας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η μήνυση που κατέθεσε κατά της «δημοκρατίας» ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος», που διοικεί τη χώρα του με φιρμάνια και έχει γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις λέξεις δημοκρατία και ελευθερία του Τύπου, μας έκανε μήνυση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolou: «Οι δικηγόροι του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλαν ποινική καταγγελία εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την ελληνική εφημερίδα “δημοκρατία” που δημοσίευσε “προσβλητικό πρωτοσέλιδο για τον Ερντογάν”».

Είναι τιμή για τη «δημοκρατία» η μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο εκλεγμένος δικτάτορας της γειτονικής χώρας, ο οποίος μοιάζει πλέον εκτός ελέγχου. Η κραυγή αγανάκτησης, που έγινε πρωτοσέλιδο στη «δημοκρατία», το «Siktir Git Mr. Erdogan», βγήκε αυθόρμητα έπειτα από όλα αυτά που έχουμε υποστεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Από τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, που απειλεί με πόλεμο, των υπουργών του, που μας υπόσχονται να μας σκοτώσουν, και από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας, που δημοσιεύουν χάρτες με τα όρια της γείτονος να φτάνουν μέχρι την Αθήνα. Αυτά τα ΜΜΕ, που έχουν πρώτο θέμα τη μήνυση του Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας». Είναι γνωστό πως η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να σταθεί, εντούτοις την επικαλούνται ή μάλλον προσπαθούν οι Τούρκοι να μας κάνουν μαθήματα για αυτήν. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Ερντογάν μάλλον επιθυμεί να επιβάλει και εκτός Τουρκίας τη λογοκρισία που έχει επιβάλει στη χώρα του.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει φτάσει στην κατοχή της «δημοκρατίας» κάποιο έγγραφο που να δείχνει αν η μήνυση έγινε στην Τουρκία ή στην Ελλάδα. Οπως όμως γίνεται αντιληπτό από όσα μεταδίδει το Anadolou, ο Ερντογάν θέλει να κλείσει στη φυλακή τους υπευθύνους της εφημερίδας.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Γκιουλ -αυτό είναι σύντομο ανέκδοτο- στον Ελληνα ομόλογό του κ. Τσιάρα, με την οποία ζητάει την καταδίκη της εφημερίδας: «Επιθυμώ να εκφράσω την πεποίθησή μου πως θα προσεγγίσετε με ευαισθησία αυτό το θλιβερό περιστατικό που αφίσταται παντελώς του πλαισίου των αρχών του δικαίου και θα προβείτε επειγόντως στα απαραίτητα βήματα. Με αυτή την αφορμή και χωρίς νομική υποχώρηση απέναντι σε αυτήν τη διεστραμμένη νοοτροπία που επιδιώκει να διαταράξει τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, εύχομαι η συνεργασία να είναι μόνιμη και υποβάλλω τον σεβασμό μου». Με τον τρόπο αυτόν είναι σαν να δίνει εντολές σε μια χώρα δορυφόρο της Τουρκίας. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε από την πρώτη στιγμή να πάρει δυστυχώς το μέρος της τουρκικής πλευράς.

Ένοχη σιωπή από τα κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης. Σιωπητήριο επιβλήθηκε και στα ΜΜΕ, εκτός ελαχίστων

Η μήνυση Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας» είναι πρώτο θέμα στην Τουρκία αλλά όχι στην Ελλάδα, όπου, κατά έναν… ανεξήγητο τρόπο, η παθητική στάση της κυβέρνησης επεκτάθηκε με απίστευτη ταχύτητα -όπως ο Covid-19- και στα ΜΜΕ. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες και φωτεινές, μέσα σε ένα σκοτάδι υποταγής που προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύστημα «πετσωμένης» ενημέρωσης.

Σιγή και από τα κόμματα. Oχι από όλα, αλλά από τα περισσότερα, πλην ενός, που ακολούθησαν τις «συμβουλές των ειδικών» και κρύφτηκαν πίσω από τη δικαιολογία ότι πρόκειται για εθνικό θέμα. Να τα ξεκαθαρίσουμε.

Ανακοίνωση για την πρωτοφανή ενέργεια του Ερντογάν να υπoβάλει μήνυση κατά ελληνικής εφημερίδας έβγαλε μόνον ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση: «Γνωρίζαμε ότι ο φασίστας στη νοοτροπία Ερντογάν έχει πρόβλημα με τη Δημοκρατία. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα είχε πρόβλημα και με την εφημερίδα “δημοκρατία”, που τον αποκάλεσε όπως το αξίζει. Η στήριξη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην εφημερίδα “δημοκρατία” και τους δημοσιογράφους της είναι αυτονόητη και έμπρακτη. Εάν λοιπόν γίνει ποτέ δίκη, εμείς θα πάμε μάρτυρες κατηγορίας κατά του… Ερντογάν!»

Για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ψιλά γράμματα οι απειλές κατά της ζωής τους που δέχονται οι εργαζόμενοι της εφημερίδας μας. Είναι συνηθισμένες οι παρεμβάσεις που επιχειρούν υπουργοί της Τουρκίας σε ομολόγους τους στην Ελλάδα για να φιμώσουν μία εφημερίδα. Τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν φυσιολογική την προσπάθεια «τουρκοποίησης της ενημέρωσης», ώστε να καταδικάσουν την απαίτηση, γιατί περί απαίτησης πρόκειται, του «σουλτάνου» να μας κάνει να σωπάσουμε.

Η ενημέρωση στην Τουρκία δεν είναι απλώς ελεγχόμενη, αλλά είναι κατευθυνόμενη από τον Ερντογάν και το σύστημά του. Κάθε προσπάθεια αυτού του συστήματος να επιβάλλει τη θέλησή του στην Ελλάδα θα έπρεπε να τύχει της καταδίκης του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου. Κι όμως, ενώ νωρίς το πρωί η είδηση της υποβολής μήνυσης κατά της «δημοκρατίας» ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας, στη συνέχεια το θέμα «θάφτηκε». Χάθηκε από τις ιστοσελίδες με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί υποψίες ότι υπήρξε εντολή από το Μαξίμου να εξαφανιστεί, ίσως και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε η είδηση στον κόσμο. Εκατοντάδες ήταν τα σχόλια υποστήριξης των πολιτών, οι οποίοι αναρωτιόνταν ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα πρόκληση του Ερντογάν.
Εξαιρέσεις σε αυτό το σιωπητήριο που έχει επιβάλει το σύστημα Μαξίμου, τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί και δύο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, που ανέδειξαν το θέμα. Ο ΑΝΤ1 και ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησαν τον Μανώλη Κοττάκη, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις της «δημοκρατίας».

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Βεργίνα και ALERT φιλοξένησαν τον διευθυντή της «δημοκρατίας» Δημήτρη Ριζούλη, ο οποίος μίλησε για την πρόκληση του Ερντογάν. Δύο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κράτησαν ψηλά τη σημαία της ενημέρωσης: Το News Bomb και το Ποντίκι κάλυψαν με άψογο τρόπο την προκλητική κίνηση Ερντογάν.

Και αγωγή κατά τεσσάρων στελεχών της εφημερίδας μας

Την οργή του «σουλτάνου», που έχει μάθει να χειραγωγεί και να φιμώνει τον Τύπο στέλνοντας στις φυλακές του Σιλιβρί τους ανυπάκουους δημοσιογράφους και εκδότες, προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» με τίτλο «Siktir Git Mr Erdogan». Ασφαλώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει την ελευθεροτυπία και συνολικά τα ανθρώπινα δικαιώματα γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων του, προσφεύγει τώρα στη Δικαιοσύνη… ζητώντας προστασία!

Οι δικηγόροι του προέδρου Ερντογάν υπέβαλαν αγωγή κατά εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την ελληνική εφημερίδα, σχολίαζε σε ρεπορτάζ της η τουρκική «Hurriyet», σημειώνοντας ότι η Γενική Εισαγγελία της Αγκυρας άρχισε έρευνα εναντίον της ελληνικής εφημερίδας «δημοκρατία» για τον τίτλο της που προσβάλλει τον πρόεδρο Ερντογάν. Κατά το δημοσίευμα, «το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην Τουρκία αποφάσισε να αρχίσει έρευνα κατά των υπευθύνων της εφημερίδας για “προσβολή του προέδρου” σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα λόγω προσβλητικών πρωτοσέλιδων και ειδήσεων με περιεχόμενο εναντίον του Ερντογάν. Ο δικηγόρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε αγωγή για δημόσια υπόθεση εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την ελληνική εφημερίδα “δημοκρατία”, η οποία έκανε προσβλητικά πρωτοσέλιδα εναντίον του Ερντογάν. Η αγωγή που υπέβαλε ο δικηγόρος του Ερντογάν Χουσεΐν Αϊντίν στο Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Αγκυρας στρέφεται κατά του Μανώλη Κοττάκη, του Ανδρέα Καψαμπέλη, του Γιώργου Πατρουδάκη και του διευθυντή Δημήτρη Ριζούλη, όπου όλοι κατονομάζονται ως ύποπτοι».

Η αγωγή αναφέρει ότι η φωτογραφία του προέδρου Ερντογάν τοποθετήθηκε στον τίτλο του αντιγράφου της εφημερίδας με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2020 και μεταδόθηκαν προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στα τουρκικά και στα αγγλικά στον τίτλο της εφημερίδας.

Στην αγωγή επισημαίνεται επιπλέον, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι οι τουρκικές δικαστικές Αρχές είναι υπεύθυνες και εξουσιοδοτημένες για εγκλήματα προσβολής του προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν τα οποία διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Χολερικές αντιδράσεις από τον (ελεγχόμενο) τουρκικό Τύπο

Στις σελίδες τους έχουν φιλοξενήσει δεκάδες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επίσης και δηλώσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησής του, οι οποίες μόνο ως τοποθετήσεις που ενισχύουν τις σχέσεις «καλής γειτονίας» δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Δηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανοιχτά πολεμικό χαρακτήρα, πολλές φορές διανθισμένες και με χυδαίες προσβολές τόσο κατά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας όσο κατά του ελληνικού έθνους.

Μέσα από τις σελίδες τους επίσης πολλοί δημοσιογράφοι κατά καιρούς σε ανάλογο ύφος «έφτιαχναν» κλίμα -προφανώς για εσωτερική πολιτική κατανάλωση- ώστε να υποστηριχθεί το νεο-οθωμανικό αφήγημα ενός «σουλτάνου», που καταφανώς προσπαθεί να εξάγει τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές του επιλογές. Ο λόγος βέβαια για τον τουρκικό Τύπο ή τουλάχιστον για ό,τι έχει απομείνει από αυτόν -μετά τις εκκαθαρίσεις και τις διώξεις του ερντογανικού καθεστώτος- το διάστημα που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, ο οποίος για τα μάτια του «σουλτάνου» Ερντογάν ζητεί τώρα τα ρέστα από τη «δημοκρατία», που τόλμησε να του μιλήσει σε ανάλογο ύφος.

«Μετά το απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της “δημοκρατίας” αναλήφθηκε δράση! Κατατέθηκε αγωγή και διατάχθηκε έρευνα» έγραφε εμφανώς… θιγμένη η «Sabah» στην ηλεκτρονική της έκδοση χθες. «Οι λόγοι για το απαράδεκτο πρωτοσέλιδο είναι ξεκάθαροι. Στο δυναμικό της εφημερίδας υποστηρικτές του PKK» ήταν ο τίτλος της «Milliyet» στο σχετικό ρεπορτάζ, που συνοδευόταν από φωτογραφίες του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Σάββα Καλεντερίδη. Μάλιστα η «Milliyet» σχολίαζε ότι η «δημοκρατία» συνεργάζεται «με ρατσιστές καθώς και με πράκτορες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Οτσαλάν», ενώ χθες έκανε λόγο για το γεγονός ότι «ο δικηγόρος του προέδρου Ερντογάν κατέθεσε αγωγή» κατά της ελληνικής εφημερίδας.

Στο θέμα της αγωγής αναφερόταν χθες σε σχετικό ρεπορτάζ της στην ηλεκτρονική της σελίδα και η «Hurriyet», ενώ η φιλοκυβερνητική «Yeni Safak» σημείωνε ότι «ο υπουργός Γκιουλ έστειλε επιστολή στον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης διαμαρτυρόμενος για το πρωτοσέλιδο της “δημοκρατίας”». Τέλος, σε ανάλογο ύφος ήταν και το ρεπορτάζ του CNNTurk για το θέμα, ενώ το δίκτυο στέκεται στο γεγονός ότι σε βάρος της εφημερίδας μας κατατέθηκε αγωγή.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα