Μας σέρνουν σε διάλογο υποταγής, με όλα πάνω στο τραπέζι!

Ανακοινώθηκε άρον άρον η πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Σε εκτός έδρας διάλογο οδηγείται η χώρα, καθώς οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που ανακοινώθηκαν χθες, θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Πλησίον ίσως της Αγίας Σοφίας, που πρόσφατα μετατράπηκε σε τζαμί. Μια εικόνα συμβολική του όλου πλαισίου των διερευνητικών επαφών, που αναδεικνύει και τη σωρεία προβλημάτων από αυτή τη βεβιασμένη κίνηση της ελληνικής πλευράς.

Πάμε σε διερευνητικές επαφές με τους Τούρκους, οι οποίες ανακοινώθηκαν μετά την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ (στην οποία δεν ήταν παρών μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, σαν να είχε αναθέσει στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Μισέλ τη διαχείριση των εθνικών μας ζητημάτων).

Υπό ποιες συνθήκες πάμε σε αυτές τις επαφές; Δίχως να υπάρχουν ούτε οι περίφημες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επί μήνες προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε καν το «πλαίσιο κυρώσεων», το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα αποτελούσε ένα εργαλείο «σωφρονισμού» της Τουρκίας, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Χωρίς να γίνει ούτε ένα από τα «περαιτέρω βήματα αποκλιμάκωσης» εκτός της απόσυρσης του «Oruc Reis», το οποίο όμως έκανε τις… βόλτες του χθες το πρωί. Με την Τουρκία να συνεχίζει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και να θέλει να επιβάλλει την έμμεση αναγνώριση των κατεχομένων της Βορείου Κύπρου, διά της πρόσκλησής τους σε διασκέψεις για το μέλλον της περιοχής.

Δίχως καν να φτάσουμε στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα ετίθετο το ζήτημα της Τουρκίας, αφού αυτή ανεβλήθη επισήμως λόγω κορονοϊού, ουσιαστικά όμως λόγω της επιμονής της Λευκωσίας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Με τον Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ να ισχυρίζεται ότι ο λόγος για την ύπαρξη των προβλημάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι τα μονομερή βήματα που κάνουν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι από το 2003, με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Να μας κατηγορεί δηλαδή επειδή δεν τον κάναμε συνιδιοκτήτη, πληρώνοντας ίσως φόρο υποτέλειας…

Είναι σαφές ότι το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνουν αυτές οι διερευνητικές επαφές δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το τι οδηγίες έχουν οι Έλληνες διαπραγματευτές, ως προς τι είναι διατεθειμένοι να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πώς είναι διατεθειμένοι να διαχειριστούν τις τουρκικές απαιτήσεις, που έχουν επανειλημμένα τεθεί τον τελευταίο καιρό με κάθε επισημότητα από την Άγκυρα. Ανάμεσα στα οποία ακόμη και η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου αλλά και του περιορισμού της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, ίσως και μέσω νατοϊκών πρωτοκόλλων, που ξεκίνησαν να συζητούνται έπειτα από προσωπική επαφή του Ταγίπ Ερντογάν με τον γ.γ. του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, λέει για τις διερευνητικές επαφές ο Δένδιας

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κ. Καραμανλής».

Όπως είπε, «πρόκειται για συνομιλίες, όχι διαπραγματεύσεις. Η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» ανέφερε.

Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να έχει έτοιμο κατάλογο κυρώσεων σε περίπτωση που υποτροπιάσει η συμπεριφορά της Άγκυρας. «Εάν το “Oruc Reis” παραμείνει στο λιμάνι, εάν η τουρκική αρμάδα παραμείνει στο λιμάνι, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Κατά την άποψη της Ελλάδας, θα πρέπει να σταθεί στις οδηγίες και να ετοιμάσει έναν κατάλογο κυρώσεων. Προφανώς όχι να επιβάλει κυρώσεις. Διότι δεν υπάρχει κάτι για να επιβάλεις κυρώσεις. Όμως, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, εάν η Τουρκία δεν δείξει καλή συμπεριφορά. Ας περιμένουμε να δούμε, είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Υπάρχουν σημάδια. Ίσως ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου, πως ίσως υπάρχει μια ευκαιρία» σημείωσε.

Στην ερώτηση αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του «Oruc Reis», ο κ. Δένδιας απάντησε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα, ούσα μια ειρηνική χώρα, θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Αναφερόμενος στη στάση της Ε.Ε., ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο.

Προσέγγιση Μακρόν – Ερντογάν;

Θα μας… πουλήσει και ο Μακρόν; Μόνο αυτό μας έλειπε! Χθες βράδυ πάντως ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική ομιλία-έκπληξη με τον Ερντογάν, και μάλιστα με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς (!), για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με το ΕΗΑ News, ο Ερντογάν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι το πρόβλημα στην ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις που αυξάνουν την ένταση. Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η αντίδραση του Γάλλου προέδρου.

Πόλεμος νεύρων! Ξανάβγαλαν για σεργιάνι το «Oruc Reis»

Συνεχίζουν τον πόλεμο νεύρων οι Τούρκοι, καθώς το «Oruc Reis» έκανε ξανά βόλτες έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, ως μια έμμεση απειλή ότι όποτε θέλουν μπορούν να κλιμακώσουν ξανά.

Το πλοίο απέπλευσε, έκανε τη βόλτα του κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται πού πάει και κατόπιν επέστρεψε στο λιμάνι, αφού είχε ολοκληρωθεί η συνδιάσκεψη Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ, δείχνοντας ίσως την «ικανοποίηση» του «σουλτάνου» από αυτά που άκουσε. Την ίδια στιγμή ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας επιχειρεί να μετατρέψει τον καπετάνιο του σε «ήρωα», μέσω εκτεταμένης προβολής του, ενώ η Τουρκία εκδίδει NAVTEX με την οποία ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση της… Λήμνου. Συγκεκριμένα οι γείτονες, με τους οποίους θα βρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέδωσαν για περιοχή πλησίον της Λήμνου αντι-Navtex, με την οποία κατηγορούν την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Είναι σαφές ότι, ενώ η ελληνική πλευρά βιάστηκε να «καθαγιάσει» ως αποκλιμάκωση την απόσυρση του «Oruc Reis» ύστερα από τόσο καιρό στο λιμάνι της Αττάλειας, οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δείξουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουν «δόντια» για να εκβιάσουν καταστάσεις έτσι ώστε να αποκομίσουν οφέλη και στον επερχόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.

Για τον ίδιο σκοπό άλλωστε επιστράτευσαν και τον καπετάνιο του συγκεκριμένου πλοίου, ο οποίος έδωσε συνεντεύξεις σε τουρκικά μέσα, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία πέτυχε αυτό που ήθελε με τις βόλτες του ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο καπετάνιος τόνισε ότι ύστερα από ένα δοκιμαστικό ταξίδι στα ανοιχτά της Αττάλειας, το ερευνητικό πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες του. Φρόντισε μάλιστα να τονίσει ότι με τα μέτρα που πήραν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή δεν επιτράπηκε καμία «επέμβαση» στις έρευνές του. «Αυτή η διαδικασία, ότι δηλαδή ήταν μαζί μας ο στόλος μας, αποτέλεσε ένα έξτρα κίνητρο για εμάς» είπε και συμπλήρωσε ότι το να ασκεί τα καθήκοντά του στην περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» ήταν θέμα τιμής και υπερηφάνειας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα