Αποθρασύνθηκε η Τουρκία, βγάζει το «Oruc Reis» στην Κρήτη

Μετά τα «χάδια» στη Σύνοδο Κορυφής, δεσμεύει με NAVTΕΧ το Λιβυκό και το Καστελόριζο

Οι πανηγυρισμοί για την «τεράστια επιτυχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος… κατάφερε το ακατόρθωτο, να κερδίσει, δηλαδή, η Τουρκία ό,τι ακριβώς ήθελε και να χάσει η Ελλάδα ό,τι ακριβώς προσπαθούσε να πετύχει, συνεχίζονται.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να δηλώσει ικανοποιημένος -σαν να μην κατάλαβε τι ακριβώς έγινε στη Σύνοδο Κορυφής-, όπως ο «ικανοποιημένος πρωθυπουργός», ο οποίος δέχθηκε την ήττα χαμογελαστός κι αγέρωχος. «Είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις» είπε ο κ. Πέτσας. Μάλλον δεν κατάλαβε ότι η λέξη κυρώσεις (sanctions) απαλείφθηκε από το κείμενο της απόφασης των «27».

Όσο για τον… αγέρωχο, που κατάφερε να οδηγεί από ήττα σε ήττα την ελληνική εξωτερική πολιτική και δήλωσε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη για να αλλάξει το κείμενο της απόφασης, υπονοώντας ότι αυτός έδωσε τη μάχη, τον «καρφώνουν» οι ίδιοι οι Γερμανοί.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν πήραν όλοι οι δημοσιογράφοι «γραμμή» από το επικοινωνιακό επιτελείο του και η πραγματικότητα αποκαλύπτεται και μέσω της γερμανικής εφημερίδας «FAZ». Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, «η πίεση της Κύπρου οδήγησε σε μια πιο σκληρή για την Τουρκία απόφαση της Συνόδου Κορυφής». Ειδικότερα, στην ανταπόκριση του δημοσιογράφου της από τις Βρυξέλλες αναφέρεται: «Η δήλωση σε σχέση με την Τουρκία, η οποία είχε επίσης τη μορφή συμπερασμάτων, είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των κρατών που ήθελαν ήδη από τώρα να επιβληθούν κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου και της πλειοψηφίας που τις θεωρεί αντιπαραγωγικές, δεδομένης της πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Συνολικά, το κείμενο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και υπό την πίεση της Κύπρου έγινε πιο αυστηρό σε διάφορα σημεία». Προσθέτει δε ότι η Λευκωσία δεν ήταν μόνη, καθώς «υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες».

Οι Τούρκοι μάλλον κατάλαβαν καλύτερα το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και πριν περάσει ούτε ένα 24ωρο εξέδωσαν νέες NAVTΕΧ, με τις οποίες δεσμεύουν περιοχές ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η περιοχή της τουρκικής NAVTEX περιλαμβάνεται σε αυτήν του τουρκολιβυκού μνημονίου. Και σαν να μην έφτανε αυτή η πρόκληση, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων επανέρχεται και το «Oruc Reis». Εχουν περάσει λίγες ημέρες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρει ότι σύντομα ξεκινάει νέα αποστολή του «Oruc Reis», αυτή τη φορά στην Κρήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό ερευνητικό θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στην περιοχή γύρω από την Κρήτη στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και στη συνέχεια θα στηθούν οι πλατφόρμες γεώτρησης εφόσον υπάρξουν ευρήματα.

Όπως φαίνεται, οι Τούρκοι πήραν όλα όσα ήθελαν, κάτι που αποτυπώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο δηλώνουν ικανοποίηση το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως ο επικεφαλής της.

Στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνεται ακόμη μια απαίτηση του Ερντογάν, αυτή της πολυμερούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κείμενο: «… Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία». Ο Ερντογάν, πρόταση του οποίου είναι η συγκεκριμένη διάσκεψη, θέλει να συμμετάσχει σε αυτή και το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Τι θα κάνει η ελληνική πλευρά; Θα το δεχθεί; Η διατύπωση μας δίνει το δικαίωμα του βέτο, οπότε μήπως το απορρίψουμε; Και τι θα πουν οι εταίροι μας στην περίπτωση άσκησης βέτο; Ότι αρνούμαστε τον διάλογο;

Τα κείμενα περιέχουν πάντα παγίδες, ειδικά όταν είσαι… κουρασμένος από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις. Άλλη μια περίεργη αποστροφή στο κείμενο συμπερασμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υπό επανέναρξη διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, είναι η ακόλουθη. Η Ε.Ε., αφού εκφράζει την ικανοποίησή της για «… τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών», καταλήγει ως εξής: «Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν». Μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση των «ικανοποιημένων» να μας εξηγήσει πώς θα μπορούσε να διευρυνθεί η ατζέντα των συνομιλιών με τους Τούρκους;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα