Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή! Το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους

Με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν πάνω από 20.000 συγκεντρωμένοι την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τη Χρυσή Αυγή. Η υπόθεση, που τόλμησε και άρχισε ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, έφτασε χθες στο τέλος της, καθώς το δικαστήριο χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, ανατρέποντας ολοκληρωτικά την εισαγγελική πρόταση, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Από τους συνολικά 68 κατηγορουμένους, στο εδώλιο βρέθηκαν χθες μόνο 11, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν ο αρχηγός ούτε οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι δικαστές καταδίκασαν ομόφωνα τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Χρήστο Παππά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δικαστές εντάσσουν σε αυτή την εγκληματική οργάνωση ως μέλη και όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ανάμεσα στους συνολικά 43 κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, περιλαμβάνονται οι πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής και, φυσικά, ο Γιώργος Ρουπακιάς. Ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον μουσικό Παύλο Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 και πυροδότησε τη μεγάλη δικαστική έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε για τον φόνο, αντιμετωπίζοντας πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Μαζί του καταδικάστηκαν για συνέργεια στο έγκλημα 15 από τους 17 κατηγορουμένους από το λεγόμενο «τάγμα εφόδου», το οποίο φέρεται ότι κινητοποιήθηκε τη μοιραία νύχτα. Πρόκειται για τους Ιωάννη Αγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβά, Νικόλαο Τσόρβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Το δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους Γιώργο Τσακανίκα και Σταύρο Σαντοριναίο.

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Κερατσίνι κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Πανταζής, Παπαδόπουλος).

«Στα μαλακά» έπεσαν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση εναντίον μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, καθώς οι δικαστές μετέτρεψαν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, αδίκημα το οποίο παραγράφεται του χρόνου. Για έναν από τους δράστες της επίθεσης η κατηγορία μετατράπηκε σε απλή σωματική βλάβη και έχει ήδη παραγραφεί.

Από κακούργημα σε πλημμέλημα μετατράπηκαν και οι κατηγορίες οι οποίες αφορούσαν τα όπλα που είχαν βρεθεί στην κατοχή των κατηγορουμένων. Η διακεκριμένη οπλοκατοχή έγινε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Το δικαστήριο έκρινε ακόμα ενόχους άλλους οκτώ κατηγορουμένους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η δίκη μπήκε στην τελική ευθεία και αναμένεται να κορυφωθεί όταν το δικαστήριο θα αποφασίσει αν και ποιους από τους κατηγορουμένους θα στείλει στη φυλακή. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζητούν οι κατηγορούμενοι, οι συνήγοροί τους έχουν το δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Έπειτα οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα αναγνωρίσουν ή όχι ελαφρυντικά. Στη συνέχεια θα επιβληθούν οι ποινές και το δικαστήριο θα αποφανθεί αν θα δώσει αναστολή εκτέλεσης των ποινών αυτών και σε ποιους κατηγορουμένους, αφήνοντάς τους εκτός φυλακής έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα