Κουνάει (πάλι) το δάχτυλο ο «σουλτάνος»

«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί» είπε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σ. Μισέλ. Προκλήσεις και από στελέχη του

Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu- του κούνησε και το δάχτυλο.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε το ευρωπαϊκό μπλοκ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ενώ επισήμανε πως η Αγκυρα περιμένει πρόοδο για την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν φέρεται ότι είπε στον Μισέλ πως «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί» και πως «η Τουρκία αναμένει τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Και ενώ νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δώσει το σινιάλο, λέγοντας σε ομιλία του πως η Τουρκία «σκύβει το κεφάλι μόνο στον Θεό για να προσευχηθεί», τα στελέχη του πήραν φόρα και συνέχισαν τις προκλητικές και ανιστόρητες κορόνες. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το «Oruc Reis» ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και απέπλευσε για να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός διεμήνυσε πως «θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει φυσικό αέριο, σίγουρα θα το βρούμε».

O εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ αναδημοσίευσε το μήνυμα προσθέτοντας ένα «Καλό δρόμο, “Oruc Reis”. Περιμένουμε καλά νέα από τη Μεσόγειο».

Η Άγκυρα συνέχισε στον ίδιο τόνο, διά στόματος και του υπουργού Αμυνας, ο οποίος τόνισε πως «το πολεμικό ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας» και, τέλος, σε ένα ανιστόρητο κρεσέντο ο απόστρατος ναύαρχος και τέως υπαρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός ως «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας», ζήτησε την καθιέρωση τουρκικής ονομασίας για το Αιγαίο Πέλαγος, φτάνοντας στο προκλητικό σημείο να ισχυριστεί πως η πλειονότητα των κατοίκων σε Κρήτη και Ρόδο δεν είναι… Ελληνες.

Απαράδεκτη η στάση του Βερολίνου, που κάνει λόγο για «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή»

Απαράδεκτο το Βερολίνο, το οποίο ακόμη μία φορά αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να κάνει λόγο για «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή», σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ο εκπρόσωπος μίλησε για «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που θα πάει πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

«Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτόν τον σκοπό» επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας ο εκπρόσωπος, βάζοντας στην ίδια μοίρα την Αγκυρα και την Αθήνα, ενώ αρνήθηκε να προχωρήσει σε εικασίες -όπως τις χαρακτήρισε- κατά πόσο το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών θα εξέταζε χθες το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Στον αντίποδα της γερμανικής στάσης, το Παρίσι απηύθυνε αυστηρό κάλεσμα στην Αγκυρα να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή του «Oruc Reis» στην περιοχή, υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου η Ε.Ε. απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα