Στην… υπηρεσία του «σουλτάνου» ο επιτήδειος ουδέτερος ΥΠΕΞ της Γερμανίας

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία με το “Oruc Reis” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος ωστόσο φάνηκε να επιμένει στον… διάλογο.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πριν από μόλις μία εβδομάδα είπε στον Ελληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές. «Και αντί για διερευνητικές επαφές, έχουμε το “Oruc Reis” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάας δήλωσε πως «οι κινήσεις της Αγκυρας δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Τις τελευταίες εβδομάδες «πετύχαμε από κοινού κάτι πολύ ενδιαφέρον. Καταφέραμε με τη μεγάλη βοήθεια του Ελληνα πρωθυπουργού να πούμε ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, τον διάλογο. Ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα παράδοξες καταστάσεις» ανέφερε ο κ. Μάας και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας. Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Είδαμε τη μετακίνηση του “Oruc Reis”. Είδαμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχουμε. Ούτε υπάρχει η ατμόσφαιρα, η οποία θα άρμοζε για την αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης». Εξέφρασε δε την κατανόησή του για τις θέσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας.

«Μπορώ να φανταστώ ποια είναι η αντίδρασή της, ύστερα από αυτή την τόσο προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία οδήγησε ακριβώς στη διακοπή της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα