Συρίγος: Βασικό χαρτί η αύξηση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια!

Ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλά για αποφασιστικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για στρατιωτική αναμέτρηση

Επιτέλους! Βρέθηκε ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος το οποίο περιγράφει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις. Ο λόγος, για τον βουλευτή Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας καθηγητή Άγγελο Συρίγο, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του προτείνει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «βασικό μας χαρτί είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων. Από την ώρα που δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα, και όσοι μιλούσαμε λοιδορούμασταν, το να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι άμα έρθει το “Oruc Reis” μεταξύ 6 και 12 μιλίων θα δημιουργηθεί πρόβλημα έπρεπε να το είχαμε σκεφθεί πολλά χρόνια πριν».

Όπως σχολίασε ο «γαλάζιος» βουλευτής για την τουρκική απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων, «casus belli ήταν για την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η διπλωματία τα ξεπερνάει αυτά». «Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και σθεναροί παντού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στα 15 μίλια από τις ακτές δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Η Τουρκία επιλέγει στρατιωτικοποίηση. Εμείς επιλέγουμε τη διπλωματία. Δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τη στρατιωτικοποίηση απέξω, γιατί υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν».

Ο Ερντογάν, εκτίμησε ο κ. Συρίγος, «είναι πολύ στριμωγμένος, κι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο παίζει στα ακραία όρια». Ο καθηγητής χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δυσκολότερη από του περασμένου Αυγούστου». «Ο Ερντογάν έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, προσπαθεί να αλλάξει τη θεματολογία (αποστρατιωτικοποίηση, εναέριοι χώροι, αμφισβήτηση κυριαρχίας σε κάποια νησιά του Αιγαίου)… Εξέδωσε NAVTEX για 10 ημέρες. Δείχνει ότι θέλει να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις, γι’ αυτό δεν εξέδωσε NAVTEX 30 ημερών» εξήγησε. Πρόσθεσε δε ο κ. Συρίγος: «Η Τουρκία πιστεύει ότι μέσω θερμού επεισοδίου εντοπισμένου στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσει να μας ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου όλοι θα μας λένε “βρείτε τα, βρε παιδιά, γιατί μαλώνετε’’; Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η βασική του βούληση».

Γεννηματά: Να ορθώσουμε ανάστημα, υπάρχει παραβίαση κόκκινης γραμμής

Την ξεκάθαρη θέση ότι «το “Oruc Reis” δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα» πήρε χθες η Φώφη Γεννηματά. «Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι» υπογράμμισε αυστηρά και κάλεσε την ίδια στιγμή τον πρωθυπουργό «αυτή την εντολή να δώσει στο Στράτευμα, στους αρχηγούς, και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε εμφατικά: «Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να λέει ότι θα κάνει έρευνες εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη η διαφορά. Εδώ υπάρχει παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής και πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημά μας». Η ίδια συντάχθηκε με το αίτημα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες, επικρίνοντας τον Α. Τσίπρα ότι ζητά σήμερα ό,τι δεν έπραξε ως πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα επέκρινε δριμύτατα τον Κ. Μητσοτάκη διερωτώμενη: «Την ώρα που το “Oruc Reis” ξεκινούσε τη νέα, ακόμα πιο προκλητική του έξοδο, οι Ελληνες πολίτες διάβαζαν συνέντευξη του πρωθυπουργού που διαφήμιζε πανευτυχής και αισιόδοξος ότι ξεκινούν πάλι οι διερευνητικές. Σε ποιον κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω του;».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα