Ο Ερντογάν ζητάει επίσημα τη διχοτόμηση του Αιγαίου

Η Τουρκία επιδιώκει (σύμφωνα με αναλυτές) θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αναρτώντας παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης

Έχοντας πάρει θάρρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν λέει να σταματήσει να χαϊδολογά την Αγκυρα, καθώς και από τη φοβική στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται ξανά «Γαλάζιες Πατρίδες» και, εκμεταλλευόμενος την αναβλητικότητα των Βρυξελλών (μας είπαν δις: «ραντεβού τον Δεκέμβριο»), δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει το διάστημα ως τότε για να βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή.

Έτσι χθες η Τουρκία «μοίρασε» το Αιγαίο, διατεινόμενη ότι έχει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο και σε όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Μια κίνηση με την οποία διαμορφώνονται εμπράκτως οι όροι του διαλόγου που επιδιώκει με την Ελλάδα, πέρα και έξω από κάθε πλαίσιο. Ενθερμος υποστηρικτής αυτής της «γραμμής» ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, δεν έχασε την ευκαιρία να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο twitter και σχετικό χάρτη, στον οποίο φαίνεται ότι έχει «μαρκάρει» όλη την προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή. «Χαιρετίσματα στο “Φατίχ”, στο “Γιαβούζ” και στο “ Κανουνί”. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!» ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με τους γεωπολιτικούς αναλυτές, είναι πλέον σαφές ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να φτάσει ως τα άκρα, ενώ σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες δεν δείχνει τόσο απίθανο ένα θερμό επεισόδιο. Κι όλα αυτά, ενώ έως χθες βράδυ τόσο οι Βρυξέλλες -και ειδικά το Βερολίνο- όσο και η Ουάσινγκτον τηρούσαν σιγήν ιχθύος.

Νωρίτερα, το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει ακόμα ένα σόου από το γεωτρητικό «Yavuz» στη Μαύρη Θάλασσα. Φορώντας τη στολή του πληρώματος, ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε κοίτασμα 405 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην περιοχή, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με το βλέμμα του κλασικά στραμμένο στην ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε πως η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» και έβαλε ακόμα μια φορά κατά της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι «το τέλος του μπλοκ θα έρθει επειδή δεν συμπεριφέρεται δίκαια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μια ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία σχολιάστηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή: «Η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει. […] Αντί για την προώθηση του διαλόγου του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε. δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα