Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το «Oruc Reis» έκανε πράξη τις απειλές της Αγκυρας και χθες το βράδυ «έσπασε» το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, έξω από το Καστελόριζο. Πλέει με ταχύτητα ερευνών, μέχρι τα όρια της τουρκικής NAVTEX, μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι, ενθαρρυμένοι από τη διαρκή υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι η μόνη που απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια, γκριζάρουν την περιοχή και δημιουργούν τετελεσμένα. Το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος αλώνιζαν, από νωρίς χθες το απόγευμα, ανοικτά του Καστελόριζου, έχοντας φτάσει στα 18 ναυτικά μίλια. Το «Oruc Reis» είχε πορεία προς το Καστελόριζο και τελικά πριν από τις εννέα χθες το βράδυ μπήκε στα 12 ναυτικά μίλια, συνέχιζε δηλαδή να πλέει στα όρια της NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι σαφής.

Στην ελληνική κυβέρνηση, από την προσπάθεια που κάνουν να χαράξουν νέες «κόκκινες» γραμμές και στην απεμπόληση κυριαρχίας, έχουν ξεχάσει μάλλον ότι το «Oruc Reis» παρανομεί, ακόμη και έξω από τα 12 ναυτικά μίλια. Διεξάγει έρευνες στα ύδατα πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γι’ αυτό όμως καμία καταδίκη. Απλώς σπεύδουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις τους να απεμπολήσουν το δικαίωμα της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και να υπονομεύσουν τις θέσεις της Ελλάδας, όταν Αθήνα και Αγκυρα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται υπό τη διακριτική παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών σκαφών και το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ποιες διαταγές θα λάβουν τα ελληνικά πλοία τώρα που οι Τούρκοι πραγματοποίησαν αυτό που είχαν προαναγγείλει. Δηλαδή, να φτάσουν μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια, όπου υποχωρητικά χαρακτηρίστηκαν ως η νέα «κόκκινη γραμμή».

Οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλητικές ενέργειες. Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Καστελόριζομετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη, ο οποίος δείχνει την περιοχή έρευνας διάσωσης της Τουρκίας να επεκτείνεται αυθαίρετα και παράλογα μέχρι την Κρήτη, πήρε σκληρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Με την ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να συμφιλιωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα