Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη

Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά ήταν αρκετά για να φανεί το χάσμα που χωρίζει την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από την εισαγγελέα της έδρας. Σε μια σπάνια περίπτωση στα δικαστικά χρονικά, που εκθέτει συνολικά την ελληνική δικαιοσύνη, η Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε, με μια σειρά από «καυτές» επισημάνσεις, από την Αδαμαντία Οικονόμου να αιτιολογήσει καλύτερα την πρότασή της για τη χορήγηση αναστολών στους καταδικασθέντες έως την έφεση!

Σε έντονα επικριτικό τόνο, η Μαρία Λεπενιώτη επισήμανε στην εισαγγελέα, η οποία έχει ζητήσει να λάβουν όλοι οι καταδικασθέντες αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και 11 κατηγορούμενοι οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά, αντιθέτως, έχουν καταδικαστεί για βαριά κακουργήματα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ανάμεσα σε αυτές τις υποθέσεις είναι η δολοφονία Λουκμάν με ποινές 20ετούς κάθειρξης στους κατηγορουμένους, οι οποίοι σε αυτό το δικαστήριο καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και η δολοφονική επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» με ποινές κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών.

Η εισαγγελέας απάντησε ότι, με βάση τα ποινικά μητρώα, πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα, ωστόσο υποστήριξε ότι έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Επανέλαβε, μάλιστα, την άποψή της ότι και σε αυτούς πρέπει να χορηγηθεί αναστολή έως την έφεση.

Μόλις η Μαρία Λεπενιώτη άκουσε την τοποθέτηση της εισαγγελέως τής είπε «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;», αλλά εισέπραξε ένα ξερό «μάλιστα» και στη συνέχεια προέτρεψε τον γραμματέα της έδρας να το καταγράψει.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, που τίναξε τη διαδικασία στον αέρα, ήταν αν ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους. Η πρόεδρος έκανε γνωστό ότι, από έγγραφα που χορήγησε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προκύπτει ότι ο Γιάννης Λαγός έχει παραβιάσει στο παρελθόν τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Πράγματι, αυτό συνέβη το 2015 και είχε οδηγήσει στη σύλληψή του. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, όμως, το 2019 αποφασίστηκε με βούλευμα ότι ο Γιάννης Λαγός είχε την πεποίθηση πως δεν διέπραξε τη συγκεκριμένη παράβαση (είχε κοιμηθεί σε άλλον χώρο, εκτός του σπιτιού του, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό), καθώς βρισκόταν συνεχώς υπό αστυνομική παρακολούθηση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη διαδικασία, ζητώντας να εντοπιστεί με την επιμέλεια της Εισαγγελίας το επίμαχο βούλευμα και να πληροφορηθεί το δικαστήριο αν τελικά ο Γιάννης Λαγός έχει παραβιάσει ή όχι τους περιοριστικούς όρους, καθώς κάτι τέτοιο παίζει σημαντικό ρόλο στη χορήγηση αναστολής.

Έπειτα από αυτά, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιάννης Λαγός επιτέθηκε εναντίον της Μαρίας Λεπενιώτη, χαρακτηρίζοντάς την «εντολοδόχο», «εμπαθή» και καταλογίζοντάς της «διαρκή σφάλματα».

Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θεωρούν ότι δικαιώθηκαν για τις αιχμηρές δηλώσεις τους εναντίον της εισαγγελέως ότι συμπεριφέρεται ως συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όμως, υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της την Αδαμαντία Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική, αρκεί να μη στοχοποιεί και να μην πλήττει το ελεύθερο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών. «Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης) τονίζει για ακόμα μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα