Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον Πτωχευτικό! Υιοθέτησε ο πρωθυπουργός τις απόψεις Γεραπετρίτη

«Παγόνια» για τα 12 μίλια στη Βουλή

Υιοθετεί, αντί να καταγγείλει, τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα 6 ναυτικά μίλια ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα αποφεύγει να σχολιάσει και την ανεκδιήγητη και άνευ προηγουμένου δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί «εθνικισμού των 12 μιλίων». Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στον Χρήστο Σταϊκούρα -η οποία αναπόφευκτα μεταφέρθηκε και στα εθνικά ζητήματα-, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι σαφές» γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο Αιγαίο από το 1995 στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.

Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε πως το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο, δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση. «Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν ουκ ολίγες NAVTEX που έγιναν μεταξύ 6-12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της επίμαχης δήλωσης Χρυσοχοΐδη, παρόλο που προκλήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλο. Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε πως η μονομερής επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια είναι πάγιο δικαίωμα της Ελλάδας.

«Οι εθνικιστές και ο εθνικισμός διαχρονικά κατοικοεδρεύει, και αναπτύσσεται στη δικιά σας παράταξη» ανέφερε σε μια από τις γνωστές εξυπνακίστικες κορόνες του, συμπληρώνοντας πως η κυβερνητική σιωπή και οι άστοχες δηλώσεις υπουργών στέλνουν μήνυμα στη γείτονα.
Τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της τριήμερης μαραθώνιας συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε στον Χρήστο Σταϊκούρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ανοίχθηκε πεδίον δόξης λαμπρό για μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε, ως αναμένετο, με τις 158 «γαλάζιες» ψήφους, ενώ την πρόταση υπερψήφισαν 133 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, με το ΜέΡΑ25 να έχει αποχωρήσει. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτήν την κίνηση σε μια λάθος στιγμή, μόνο και μόνο για να δραπετεύσει από την εσωκομματική κρίση του.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ γύρισε «μπούμερανγκ» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς, όπως είπε, εκείνος ήταν που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο 2019. «Η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια στη δημαγωγία» είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι δεν «τολμά» να ζητήσει εκλογές και πως οξύνει αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση. Ο ίδιος, πάντως, κάλυψε τον Χρήστο Σταϊκούρα και υπερασπίστηκε πλήρως τον νέο Πτωχευτικό, μιλώντας για «νέα αρχή» των πολιτών και επιμένοντας στις επικρίσεις περί πλειστηριασμών και οριζόντιας κατάργησης της πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως ετοιμάζεται για τη… δεύτερη φορά Αριστερά, καθώς ανέφερε στην ομιλία του πως «ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας», προκαλώντας μάλιστα το καυστικό σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα πως «μόνο που δεν μας είπατε ότι θα το καταργήσετε με έναν νόμο και ένα άρθρο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στα ομαδικά πυρά, υποστήριξε πως επί ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη κατοικία ήταν θεσμικά και νομικά «πάντοτε κατοχυρωμένη» και από τους πλειστηριασμούς, ενώ αποκάλεσε τη Ν.Δ., «που χρωστάει πάνω από 300.000.000», τον πιο «στρατηγικό κακοπληρωτή». Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε και το τετ α τετ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά για το ποιος είναι πιο… κεντροαριστερός. Οταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον νόμο Κατσέλη, η Φώφη Γεννηματά φώναξε από τα έδρανα: «Του ΠΑΣΟΚ είναι ο νόμος».

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή ανήκουν στην προοδευτική παράταξη. Την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά», εξοργίζοντας έτι περαιτέρω την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία απάντησε: «Οι προοδευτικοί είναι στο Κίνημα Αλλαγής, οι τυχοδιώκτες πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα