Στο πλευρό του Μακρόν (επιτέλους) η Ε.Ε., η οποία δέχεται να συζητήσει για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας

Ευρωπαϊκό πυρ ομαδόν στον χυδαίο Ερντογάν!

Ένας σφοδρός πόλεμος ανάμεσα σε δύο κόσμους μαίνεται με ευθύνη της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Αφορμή; Η ελευθερία της έκφρασης, το βασικότερο ίσως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενα πολιτικό σύστημα στο οποίο το καθεστώς Ερντογάν -αν και το εργαλειοποιεί σαν προβιά- έχει αποδείξει ότι έχει… δυσανεξία, καθώς ο «σουλτάνος» και οι αυλικοί του δεν διστάζουν να φυλακίζουν και να διώκουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης που στέκεται εμπόδιο στην πραγμάτωση των νεοοθωμανικών επιδιώξεών τους.

Στον πόλεμο αυτό από τη μια πλευρά βρίσκονται η Ε.Ε. και κυρίως η Γαλλία, στην οποία ο Ερντογάν δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε δηλώσεις κατά του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε ανεπίτρεπτες εκφράσεις, επειδή απλώς επέμενε να κάνει το αυτονόητο. Να στηρίξει το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή στο Παρίσι ο οποίος υπέπεσε στο… αμάρτημα να δείξει στους μαθητές του σκίτσα του «Charlie Hebdo» που απεικόνιζαν τον Αλλάχ.

Ακολούθως ο «σουλτάνος» δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ναζιστές» και «φασίστες» συλλήβδην τους Ευρωπαίους για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το Ισλάμ. Είναι προφανές πλέον ότι ο Ερντογάν με τη γνωστή κουτοπόνηρη στρατηγική του επιμένει αφενός να πλασάρει τον εαυτό του ως τον «πατέρα του Ισλάμ» στον σύγχρονο κόσμο και αφετέρου να πουλήσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας του το αφήγημα πως η Τουρκία είναι μια πραγματική ισχυρή περιφερειακή δύναμη, την οποία κανείς δεν πρέπει να υποτιμά. Μόνο που η Ευρώπη -έστω και αργά- φαίνεται ότι αποφάσισε να αναλάβει δράση σε βάρος του.

Η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊ-κό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη στάση Μακρόν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής κατά της Αγκυρας. «Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Μπον ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας. Αφού παραδέχθηκε «υπήρξαμε για πολύ καιρό αφελείς», σημείωσε ότι «το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (…) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση».

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών» δήλωσε σε βουλευτές και ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ. Τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν τα πυρά κατά Ερντογάν και σε επίπεδο Ε.Ε. Ενα μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊ-όντων θα απομακρύνει «ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ε.Ε.» άφηναν να διαρρεύσει πηγές από τις Βρυξέλλες, ενώ ο Σαρλ Μισέλ δήλωνε με νόημα: «Η Ενωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου». Και το Λονδίνο κάλεσε χθες ανοιχτά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι την ελευθερία της έκφρασης.

Η «Süddeutsche Zeitung» σε σχόλιό της έγραφε με νόημα πως η επανεκλογή Ερντογάν στην τουρκική προεδρία είναι ξεκάθαρα αμφίβολη και για τον λόγο αυτόν «χρειάζεται καθημερινά ταραχές» σε όλα τα επίπεδα. Φροντίζουν να τις πυροδοτούν ο ίδιος και ο σκληρός πυρήνας των κυβερνητικών στελεχών του.

«Αυτή η στάση του δεν οφείλεται μόνο στην εσωτερική πολιτική» έγραφε η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας: «Ο Ερντογάν παρουσιάζεται όλο και περισσότερο σαν ένας πραγματικά μεγάλος Τούρκος και ένας σκληρός ισλαμιστής. Η πραγματικότητα και η επίφαση πιθανότατα δεν μπορούν πλέον να διαχωριστούν. Ο Ερντογάν δύσκολα μπορεί να παίξει τον προστάτη όλων των αδελφών μουσουλμάνων αν δεν ταυτιστεί με την ιδεολογία τους. Γι’ αυτό λοιπόν το πιο σημαντικό τώρα θα ήταν επιτέλους να τεθούν όρια στον Τούρκο ηγέτη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα