Καταθέτει μεθαύριο Τετάρτη ο Ισραηλινός ντετέκτιβ Αζάρι

Κατηγορείται στις ΗΠΑ για χάκινγκ και άλλες απάτες διεθνώς. Στον Άρειο Πάγο την Πέμπτη ο Σαμαράς για το σκάνδαλο Novartis

Ενδιαφέρουσα -πολιτικά και δικαστικά- θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα λόγω της χρονικής σύμπτωσης των μαρτυρικών καταθέσεων στις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές δύο ενδιαφερόντων προσώπων.

Η αρχή γίνεται το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης με την προγραμματισμένη ακρόαση ενώπιον του δικαστή J. Koeltl των συνηγόρων του προφυλακισμένου Ισραηλινού ντετέκτιβ Αβιραμ Αζάρι.

Ο Ισραηλινός συνελήφθη από το FBI τον Αύγουστο του 2019, αλλά το όνομά του και ορισμένες από τις σκοτεινές υποθέσεις του αποκαλύφθηκαν από τους «The New York Times» και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης μόλις φέτος τον Ιούνιο. Ο Αζάρι αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες για συνωμοσία και άλλα αδικήματα κατά του αμερικανικού δημοσίου, νομικών προσώπων και ιδιωτών με παραβίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών (χάκινγκ) και απάτες διεθνώς.

Ανάμεσα στους «στόχους» του Αζάρι, που συμμετείχε σε διεθνές δίκτυο παρακολουθήσεων, βρίσκονταν και συνεργάτες της «δημοκρατίας» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως στη Βρετανία) λόγω των αποκαλύψεων της εφημερίδας μας για τη «λίστα Λαγκάρντ» από το 2013 έως σήμερα. Οι υπόλοιποι ελληνικοί «στόχοι» του Αζάρι αφορούσαν τους κλάδους των τραπεζών, του χρηματιστηρίου και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Αζάρι, ο οποίος αρνείται την ενοχή του και ταυτόχρονα εξετάζει το ενδεχόμενο συμφωνίας με το FBI για να ελαφρύνει τη θέση του, δεν έχει αποφασίσει αν θα αποκαλύψει τις προθέσεις του αυτή την εβδομάδα ή αργότερα. Το μόνο σίγουρο, προς το παρόν, είναι ότι οι συνήγοροί του θα ζητήσουν από τον ομοσπονδιακό δικαστή τον προγραμματισμό ημερομηνίας δίκης αντί της εκκρεμότητας μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών του FBI και της εισαγγελίας. Το επιχείρημά τους είναι ότι, με τον τρόπο αυτό, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα και του αμερικανικού δημοσίου και του πελάτη τους.

Η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη στην Αθήνα με την κατάθεση στον Αρειο Πάγο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για την υπόθεση Novartis. Οι υποθέσεις της Νέας Υόρκης και της Αθήνας ασφαλώς δεν συνδέονται επί της ουσίας, αλλά τις περιέπλεξε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Μεταξύ άλλων, με τις πολυετείς αθέμιτες παρεμβάσεις του προς τη «δ» για το κουκούλωμα της «λίστας Λαγκάρντ» και των ενδεχόμενων ευθυνών ορισμένων από τους πολυεκατομμυριούχους καταθέτες που αναφέρονται σε αυτήν. Επειδή στις έρευνες για τη Novartis δεν υπήρχαν στοιχεία κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Σαμαράς πίεσε για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με πτυχές της «λίστας Λαγκάρντ», χωρίς να προβλέψει ότι οι εξελίξεις θα γυρνούσαν μπούμερανγκ εναντίον του.

Η ειρωνεία της όλης ιστορίας είναι ότι την εποχή που ο Αζάρι φέρεται ότι παρακολουθούσε την εφημερίδα μας, ο κ. Σαμαράς έπεφτε επίσης θύμα του χάκινγκ και των υποκλοπών, όταν αντάλλασσε e-mail και συνομιλούσε με συγκεκριμένο συνεργάτη της «δ». Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν συνέβαινε το ίδιο και κατά τις επαφές του κ. Σαμαρά με επενδυτές που παρακολουθούνταν κι αυτοί από τον Αζάρι στο πλαίσιο άλλων βρόμικων συμβολαίων. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί από την άλλη ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται να «διευκολύνθηκε» από τις παράνομες δραστηριότητες του κ. Αζάρι, πράγμα που πρέπει να διερευνηθεί.

Το περίεργο πάντως είναι ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενότατος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, έχει πιστοποιήσει δημοσίως, σαν αυτόκλητος εμπειρογνώμονας, ότι ορισμένες από τις υποκλοπές και κασέτες που δημοσιοποιούνται τους τελευταίους μήνες είναι αυθεντικές. Είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή: «Δεν το γνωρίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι, αλλά το γνωρίζουμε εμείς»! Μόνο που δεν εξήγησε ποιοι, πώς και από πότε το γνωρίζουν…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα