Επίσκεψη- μυστήριο του Νίκου Δένδια στη Γερμανία!

Συνάντηση αύριο με Μάας και την πανίσχυρη επιτροπή Εξοπλισμών. Οι προσδοκίες της Αθήνας για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η συνεχής προκλητικότητα των Τούρκων, που δεν σταματούν ούτε για μια ώρα την τακτική των επιθετικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, αλλά και η καθημερινή -τους τελευταίους τρεις μήνες- παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με τον ερευνητικό πλου του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιμετωπίζονται σαν μια συνηθισμένη κατάσταση από την κυβέρνηση. Αντιδρούμε μόνο όταν ανακοινώνονται οι συνεχόμενες NAVTEX από την τουρκική πλευρά και μετά… σιωπούμε. Είναι περίεργη αυτή η σιωπή και προκαλεί ερωτήματα όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έχουν σταματήσει σε όλα τα επίπεδα ή μήπως εξακολουθούν, παρά την επιθετικότητα των Τούρκων; Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να θεωρεί την τουρκική αξιόπιστο συνομιλητή;

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την Τετάρτη στο Βερολίνο κρίνεται σημαντικό για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει ποντάρει όλες τις ελπίδες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο σε ένα ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων από τις χώρες της Ε.Ε. στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας, πέρα από τον ομόλογό του Χάικο Μάας, θα συναντηθεί και με την πανίσχυρη επιτροπή Εξοπλισμών της γερμανικής Βουλής, η οποία είναι και η αρμόδια να αποφασίσει οποιαδήποτε αλλαγή στα εξοπλιστικά προγράμματα της Γερμανίας.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θέλει να πετύχει είναι να μπλοκάρει τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Γερμανία για την αγορά υποβρυχίων και συγκεκριμένα του ενός από τα έξι υποβρύχια, που, όπως προβλέπεται στη συμφωνία μεταξύ τους, θα πρέπει να παραδοθεί τον επόμενο χρόνο. Επιτυχής κατάληξη της ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας θα προκαλούσε τεράστιο πλήγμα στην Αγκυρα και στον Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους Γερμανούς να χάσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η πολιτική θα αποδειχθεί σύντομα. Οπως όμως δείχνουν οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μάλλον αισθάνεται ότι δεν εισακούονται τα επιχειρήματά μας, γιατί ο κ. Δένδιας φαίνεται ότι ψάχνει άλλα «ευήκοα ώτα» για να παγώσει η ροή ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία.

Όσον αφορά την έβδομη κατά σειρά NAVTEX για το «Oruc Reis», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε… θιγμένος που αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν με αφορμή τον σεισμό και ακόμη μια φορά κάλεσε την Τουρκία σε… διάλογο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα