Νομική αντεπίθεση Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τις παρανομίες

Ο Παπαγγελόπουλος με προσφυγή ζητά να ακυρωθεί ολόκληρη η διαδικασία της επιτροπής για τη Novartis

Μια ανάσα πριν ανοίξει η αυλαία της ανάκρισης από τον Άρειο Πάγο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προσφεύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, βάζοντας «βόμβα» στα θεμέλια της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία τον έστειλε κατηγορούμενο.

Λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα στην Αρεοπαγίτη ανακρίτρια, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση μετά την άσκηση δίωξης από τη Βουλή, οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης και Λύδια Τσοβόλα, ζητούν να κηρυχτεί άκυρη ολόκληρη η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η αίτηση απευθύνεται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη καλείται να μπει στην ουσία των καταγγελιών του πρώην υπουργού και να απαντήσει σε αυτές.

Σε ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επισημαίνουν ότι ο πρώην υπουργός ζητά την «κήρυξη ακυρότητας της διαδικασίας, των αποφάσεων και των πράξεων της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερευνούσε την τέλεση ή όχι αδικημάτων σε βάρος του». Παρόμοια αίτηση είχε υποβληθεί το περασμένο καλοκαίρι στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο όμως έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα στα οποία καλείται να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι:

-Η παράνομη εξαίρεση από την Επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.

-Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και η κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

-Η μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας 235.000 σελίδων, προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να τη μελετήσει και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

-Η κλήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας του έτσι θεμελιώδες υπερασπιστικό δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θεωρεί ότι οι «μεθοδεύσεις» καταδεικνύουν ότι η δίωξη σε βάρος του είναι «πολιτική». Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει στην ανακρίτρια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ακολουθούν ο διωκόμενος για το σκάνδαλο Novartis Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εως τότε, το ΑΔΣ θα πρέπει να έχει αποφανθεί επί της αιτήσεως ακυρότητας του πρώην υπουργού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα