Κατάκολο: Περίεργη υπόθεση με Τούρκους «αστυνομικούς» και μέλη του PKK σε σκάφος

Την έρευνα της ΕΥΠ προκάλεσε ο εντοπισμός 20 Τούρκων αστυνομικών, ενός βουλευτή, ενός δημοσιογράφου και 10 πανεπιστημιακών κουρδικής καταγωγής μέσα σε ένα αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν και 35 μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και κατέπλευσε το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Κατακόλου στην Ηλεία.

Κατά την εξέταση των επιβατών στο πλαίσιο της προανάκρισης ο λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παταηλιός, που είναι άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας, αντιλήφθηκε ότι το σκάφος «NEMO» δεν ήταν δουλεμπορικό όπως εκτιμήθηκε αρχικά. Οπως ανέφεραν οι Τούρκοι αστυνομικοί, είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, και διέφυγαν με σκοπό να καταφύγουν στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να γλιτώσουν τις διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν, ενώ οι Κούρδοι είναι μέλη του PKK που το τουρκικό κράτος έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα ilialive.gr, ένας από τους Τούρκους μεταξύ των επιβαινόντων αποκάλυψε την ταυτότητά του, επέδειξε μια φωτογραφία στο κινητό του τηλέφωνο που τον απεικονίζει ένστολο για να αποδείξει όσα υποστηρίζει, και δήλωσε:

«Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί. Πρέπει να φύγουμε από εδώ». Ένας από τους Κούρδους, ο οποίος δηλώνει δημοσιογράφος που λέγεται Αζάντ, υποστήριξε ότι είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια από το τουρκικό κράτος, μαζί με άλλους συμπατριώτες του.

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους, όμως δεν μπορώ να μείνω στην Τουρκία. Αν μείνω, θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Έχουμε πολλά κοινά Κούρδοι και Ελληνες. Το πιο σημαντικό από όλα, ο κοινός εχθρός, οι Τούρκοι. Η πολιτική τους δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα κι αν φύγει ο Ερντογάν. Οποια κυβέρνηση και να υπάρξει, θα κάνει τα ίδια. Για τους Κούρδους τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Κάθε κίνηση και εκεί ελέγχεται αυστηρά, δεν τολμάς ούτε το όνομά σου να πεις, οι Αρχές καταγράφουν τα πάντα. Αν εκφραστείς υπέρ των Κούρδων, σε περιμένουν φυλακή και βασανιστήρια, είσαι αυτομάτως εχθρός των Τούρκων» ανέφερε.

Στο Κατάκολο βρίσκονται στελέχη της ΕΥΠ, ενώ η υπόθεση εξετάζεται σε συσχετισμό με τη σύλληψη των τριών Τούρκων γκιουλενιστών στο κέντρο της Αθήνας, που και αυτοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους να διαφύγουν στην Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα