Ν. Δένδιας: Οι Τούρκοι ταραχοποιοί της Μεσογείου

Νέο μήνυμα του ΥΠΕΞ για τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με τις οποίες προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα

Την ώρα που η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα για έναν μήνα, λόγω του κορονοϊού, η προκλητική τακτική της Τουρκίας, με τα ερευνητικά της σκάφη να πλέουν πότε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πότε στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν σταματά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία από το Thessaloniki Summit 2020, όπου συμμετείχε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνεργασία με όλους τους γείτονες, με τον όρο σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου: «Η Τουρκία προβάλλει για άλλη μια φορά παράνομους και προκλητικούς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει άμεσα τη χώρα μου».

Μπορεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ να καταγγέλλει τους Τούρκους ως τους ταραχοποιούς της ανατολικής Μεσογείου, αλλά ανακοινώσεις ότι σταματούν οι έρευνες του «Oruc Reis» δεν έχουν γίνει από την πλευρά της Αγκυρας, που δεν δείχνει να υπολογίζει τη διπλωματία ως λύση των διαφορών μεταξύ μας. Εξακολουθεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με τον ερευνητικό πλου του «Oruc Reis», γεγονός που καταδίκασε με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen και στην Αλεξία Τασούλη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στον Τούρκο πρόεδρο τη μεγάλη τους ανησυχία «για τις δραστηριότητες του “Oruc Reis” και τον προκλητικό και μη βοηθητικό χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων», ενώ θύμισε τις δηλώσεις Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα :«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο μίλησε ξεκάθαρα γι’ αυτό, όταν ήταν εδώ. Η απάντηση δεν είναι προκλητικές ερευνητικές δραστηριότητες. Η απάντηση δεν είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση. Η απάντηση είναι η διπλωματία και οι συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης των διερευνητικών συνομιλιών, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης για τη Γερμανία, και ειλικρινά για όλους τους εταίρους της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Πάιατ συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η ανατολική Μεσόγειος. «Χαίρομαι να συναντώ τον υπουργό Νίκο Δένδια για να συζητήσουμε τα πολλά κοινά μας συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας και της κοινής μας ατζέντας στα Βαλκάνια» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Τζέφρι Πάιατ. «Χαιρετίζουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και την αποφασιστικότητά της να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα