Αλβέρτος Μπουρλά: Ο έλληνας που αναρριχήθηκε έως την κορυφή του κολοσσού Pfizer

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας βρίσκεται ο Σαλονικιός CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, της εταιρίας που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο 90% των διαδικασιών παρασκευής του εμβολίου για τον κορονοϊό. Ο Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε μάλιστα ότι θέλει να κάνει πρώτος το εμβόλιο, προκειμένου να καθησυχάσει το κοινό, που μπορεί να έχει αμφιβολίες.

O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ο Θεσσαλονικιός Αλβέρτος Μπουρλά, έχει καταφέρει «θαύματα» στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, της ανοσολογίας, των σπάνιων νοσημάτων, των εμβολίων και της γενικής ιατρικής.

Γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια σχολή, στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ, και στη συνέχεια, το 1993, άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα.

Κατείχε θέσεις αυξανόμενης ευθύνης σε όλη την Ευρώπη, προτού μετακομίσει στο Κεντρικό Γραφείο της Pfizer της Νέας Υόρκης το 2001, ενώ το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του τμήματος ογκολογικών προϊόντων και εμβολίων, και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer στους τομείς της ογκολογίας, της ανοσολογίας, των σπάνιων νοσημάτων, των εμβολίων και της γενικής ιατρικής.

Το 2020 αναδείχθηκε ο κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της Αμερικής στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων από το περιοδικό «Institutional Investor».

Είναι γόνος Εβραίων επιζόντων του Ολοκαυτώματος και πριν από έναν χρόνο αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ στον τόπο καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη, επέλεξε η φαρμακοβιομηχανία να δημιουργήσει κέντρο ψηφιακής καινοτομίας. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου λέει για τον Αλβέρτο Μπουρλά: «Σήμερα, η ανθρωπότητα πληροφορήθηκε τα νέα της ελπίδας, ότι το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό. Μαζί με τη χαρά και ανακούφιση που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώσει, μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα των θανάτων συνανθρώπων μας, εμείς στο Αριστοτέλειο αισθανόμαστε επιπλέον και μια τεράστια ευγνωμοσύνη και συγκίνηση: Για τον δικό μας Ακη».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα