Βουλή: Ομολογία αποτυχίας Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία

Εμφανίστηκε απολογητικός για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. Σφοδρή επίθεση Τσίπρα

Σε ομολογία αποτυχίας προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πορεία της πανδημίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολογούμενος για τη σημερινή κατάσταση με τα πολλαπλά κρούσματα, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους, επιχειρώντας να βάλει στο ίδιο «καλάθι» και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας πως και αυτές αντιμετωπίζουν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα.

«Είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα που δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε, αν έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε τον ιό με μέτρα πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown. Όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε και στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες οι άλλες χώρες. Δεν καταφέραμε, δυστυχώς, να συγκρατήσουμε τις εστίες έξαρσης του ιού, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση, όπως σήμερα» ομολόγησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει και συγκεκριμένα φιλολαϊκά μέτρα, ανταποκρινόμενος θετικά σε σχετικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Βελόπουλου.

Θέλοντας να φανεί συναινετικός, προανήγγειλε την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, καθώς και την αναστολή των πλειστηριασμών, με σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το συνολικό ποσό της έκτακτης ενίσχυσης δεν θα ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες αυτό να κατευθυνθεί σε όσους δεν έχουν λάβει ή θα λάβουν κάποια άλλη στήριξη έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, σε πρώτο πλάνο έχουν τεθεί οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση στοχευμένης ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έμειναν εκτός καταβολής αναδρομικών.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, σημειώνοντας ότι αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να τα περάσουμε μόνοι, με τις οικογένειές μας. Παράλληλα, κάλυψε τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το πόσο επηρέασε το άνοιγμα του τουρισμού την εξάπλωση του ιού, ισχυριζόμενος την ίδια στιγμή ότι «η αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις, δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού». Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη μία φορά έδειξε με το δάχτυλο τη διασκέδαση των νέων ως την αιτία διασποράς του κορονοϊού, ενώ ελάχιστη ήταν η διάθεση αυτοκριτικής του. Οπως είπε, «θα μπορούσαμε να έχουμε επιβάλει χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη να έχουν ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα τα δραστικά μέτρα».

Οι επόμενες δέκα μέρες, κατά τον πρωθυπουργό, «θα είναι μέρες δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες» και τόνισε ότι «σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Απέρριψε δε τις τρεις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της μάχης και εκτίμησε ότι το εμβόλιο μπορεί να έρθει στη χώρα μας ακόμα και τον Ιανουάριο. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι αυτός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. «Η χώρα έχει 11.000.000 ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε “νικήσαμε τον κορονοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;» ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του για ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, προτείνοντας τη γιατρό Αθηνά Λινού, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την άρνησή του να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και τον χαρακτήρισε «τον πιο ακραίο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που πέρασε από τη χώρα. Ζητούσε κάθε μέρα εκλογές, δεν δίστασε να χρησιμοποιεί νεκρούς».

Για το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να κάνει σύμβαση με μία μόνο εταιρία και την κάλεσε να καταθέσει τη σχετική σύμβαση στη Βουλή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα