Φιέστα ντροπής Ερντογάν στα Βαρώσια!

Ο «σουλτάνος» έγραψε και τον ΟΗΕ στα παλιά του τα παπούτσια…

Έστησαν κιόσκια, φύτεψαν φοίνικες και τοποθέτησαν πλαστικά τραπέζια για το πικνίκ της ντροπής! Στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου η Τουρκία έπραξε για δεύτερη φορά το αδιανόητο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, αλλά και την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, βρέθηκε ως άλλος σουλτάνος πρωταγωνιστής σε μια κιτς φιέστα δίπλα στα ερείπια της πόλης που παραμένει βουβή και λεηλατημένη για 46 χρόνια.

Στην κουστωδία Ερντογάν, οι υπουργοί του, ο σύμμαχός του, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέντ Μπαχτσελί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και η Εμινέ Ερντογάν, η σύζυγός του. Το ταξίδι της ντροπής του Τούρκου προέδρου ξεκίνησε από τη Λευκωσία, για να παραστεί στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς στις 15 Νοεμβρίου του 1983.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λίγο μετά τις 11.30 το πρωί της Κυριακής και στη συνέχεια ο Ερντογάν μετέβη στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Εν συνεχεία παρακολούθησε την παρέλαση του κατοχικού στρατού στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, με τους πολίτες να τον υποδέχονται πετώντας γαρίφαλα στο όχημά του.

Ο Ερντογάν και ο Τατάρ συνέχισαν τη βόλτα τους με στρατιωτικό τζιπ, το οποίο έκανε έναν γύρο για να χαιρετήσουν τον κόσμο. Μετά την παρέλαση τέλεσε τα εγκαίνια τζαμιού στην κατεχόμενη Λευκωσία, καθώς και τα εγκαίνια νοσοκομείου, στο οποίο θα νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

Στην ομιλία του, πριν από τη στρατιωτική παρέλαση, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. «Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό το πρίσμα της εθνικής ισότητας». Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πια συνεργασία με τους Ελληνες για το Κυπριακό, ενώ επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία».

«Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το “ψευδοκράτος” σε κάθε του βήμα» δήλωσε μετά το πέρας της φιέστας του ο Ερντογάν.

Για «άνευ προηγουμένου» πρόκληση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. 550 και 789, έκανε λόγο η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιδρώντας άμεσα και τονίζοντας πως η προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου προέδρου και του καθεστώτος στα Κατεχόμενα να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους θα καταγγελθούν εκ νέου.

«Ο κόσμος της Αμμοχώστου πρέπει να μείνει ενωμένος για να αποτραπούν τα νέα δεδομένα που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία» δήλωσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου, ενώ το μήνυμα ότι η Αμμόχωστος «δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά μόνο στους νόμιμους κατοίκους της» έστειλε η επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Η χειρότερη πρόκληση μετά την εισβολή του 1974»

Θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Κύπρο προκάλεσε η νέα ύβρις του «σουλτάνου». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως η επίσκεψη-πρόκληση στα Βαρώσια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην ανατολική Μεσόγειο» ανάφερε το υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας πως αναμένει η νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου να συζητηθεί ενδελεχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και προσθέτοντας πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Στην παράνομη φιέστα του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αντέδρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατήγγειλε πως η κίνηση συνιστά «βάναυση προσβολή του Διεθνούς Δικαίου» και «υπονομεύει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».

Το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει την «υποχωρητικότητα» που δίνει, όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, πρόφαση στους εταίρους μας να αποφύγουν συγκεκριμένες αποφάσεις κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η δε Ελληνική Λύση σχολίασε πως η χθεσινή είναι η χειρότερη πρόκληση μετά την εισβολή του 1974, απαιτώντας την ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και την αποτροπή διά σφοδρού προληπτικού χτυπήματος της συγκεκριμένης, αλλά και κάθε περαιτέρω πρόκλησης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα