Το «Oruc Reis» μια ανάσα από το Φαληράκι!

Σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο έφτασε ακόμη μια φορά το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», που συνεχίζει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την Αθήνα να συνεχίζει να αρκείται να «το παρακολουθεί».

Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τους πομπούς του -ενώ για αρκετά μεγάλο διάστημα τους είχε κλειστούς- ως επίδειξη αποφασιστικότητας της τουρκικής πλευράς, το τουρκικό ερευνητικό έφτασε στα 12,5 μίλια ανατολικά του ελληνικού νησιού ανοιχτά από το Φαληράκι.

Μια πρόκληση της οποίας το μέγεθος γίνεται αντιληπτό μόνον αν συνεκτιμηθεί με τη σχεδόν ταυτόχρονη φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, καθώς με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι επέλεξαν να δείξουν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν σε όλα τα μέτωπα την Ελλάδα, που έχει οχυρωθεί πίσω από τα 6 μίλια και το μόνο που συνεχώς επαναλαμβάνει είναι ότι «θα το πει στους Ευρωπαίους».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι το «Oruc Reis» έχει ποντίσει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει συλλέξει ελπιδοφόρα δεδομένα. «Οπως πριν από 100 χρόνια σκίσαμε τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και τώρα σκίζουμε τη Συνθήκη των Σεβρών που θέλουν να μας επιβάλουν στη Γαλάζια Πατρίδα» δήλωσε ο Ντονμέζ. Μάλιστα οι Τούρκοι… εξαπέλυσαν και κατηγορώ κατά της χώρας μας για παραβιάσεις, μέσω του υπουργείου Αμυνας, αποδεικνύοντας το μέγεθος του θράσους τους.

Το πλέον τρομακτικό όλων βέβαια είναι ότι τόσο για τα κόμματα όσο και για τα ΜΜΕ οι τουρκικές προκλήσεις έχουν μετατραπεί σε… ρουτίνα και δεν σχολιάζονται καν. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει το γεγονός ότι αντίδραση από ελληνικής πλευράς υπάρχει μόνον όταν ανανεώνεται η τουρκική NAVTEX για το «Oruc Reis» και σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα δεν… κουνιέται φύλλο. Μάλιστα κάποιοι εμφανίζονται σχεδόν ανακουφισμένοι που το τουρκικό ερευνητικό δεν πέρασε αυτή τη φορά τα 12 μίλια.

Εξαίρεση, η Ελληνική Λύση, η οποία με ανακοίνωσή της υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπό την απόλυτη σιωπή και ανοχή της κυβέρνησης. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία κανενός τετελεσμένου και καλεί άμεσα την κυβέρνηση να διενεργήσει νηοψία στο τουρκικό ερευνητικό, καταδίωξη και πυρ στα συνοδευτικά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. «Η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι «κυβερνητική επιλογή, αλλά κυβερνητική υποχρέωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα