Το Πολυτεχνείο… ερίΖΕΙ, προκαλούν οι αριστεροί

Αψηφούν την πανδημία ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και συλλογικότητες

Επικίνδυνα ιδεοληπτικό αποδεικνύεται ένα σημαντικό κομμάτι της Αριστεράς, «τραβώντας το σχοινί» στο ζήτημα της πορείας του Πολυτεχνείου, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι έγκλειστη στα σπίτια της και πληρώνει ένα τρομακτικό ψυχολογικό και οικονομικό κόστος.

Κόμματα και οργανώσεις έχουν επιλέξει προκλητικά να αψηφήσουν τους περιορισμούς της πανδημίας, επιμένοντας στην πραγματοποίηση πορείας στο πλαίσιο της αυριανής επετείου του Πολυτεχνείου και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Άλλη μια απόδειξη αριστερού φασισμού!

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 φαίνεται πως δεν σκοπεύουν, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να κάνουν βήμα πίσω. Ο Περισσός έχει ανακοινώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή πως θα συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, με το κόμμα να σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, πως «οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς».

Το ΚΚΕ μάλιστα κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αφήσει ανεμπόδιστη την πορεία. Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, που σήκωσε παντιέρα στο όνομα της περιβόητης «υπεύθυνης ανυπακοής», έχει σαφώς προαναγγείλει τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στην πορεία, με ολιγομελή αντιπροσωπία και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Την αντιπροσωπία θα αποτελούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κόμματος, οι επτά βουλευτές νομού Αττικής, ο συντονιστής της Κ.Ε. και ένας εκπρόσωπος της Νεολαίας.

Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο τελευταίος φέρεται -σύμφωνα με το ΜέΡΑ25- ότι διεμήνυσε πως όποιος καταστρατηγήσει την απαγόρευση θα συλληφθεί… Βεβαίως, κανένα από τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έδειξε έστω και την παραμικρή παρόμοια ευαισθησία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όταν δεν πραγματοποιήθηκε ούτε συμβολικός εορτασμός. Είναι κι αυτό ενδεικτικό των πραγματικών προτεραιοτήτων τους! Την ίδια ώρα πολλές ακροαριστερές οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες -ανάμεσά τους ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΣΣΠ και Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- έχουν εκδώσει θρασύτατα καλέσματα για την πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Μάλιστα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές καλούν σε κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πορείες έχουν προαναγγελθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και η Κομοτηνή.

«Ρουβίκωνας» με κουκούλες και… μάσκες!

Κάλεσμα για πορεία ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου απευθύνει ο «Ρουβίκωνας» σε διαδικτυακούς ιστότοπους διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Στρατιωτικοί νόμοι προφανώς δεν γίνονται αποδεκτοί» γράφουν οι συντάκτες του καλέσματος προσπαθώντας να υποστηρίξουν με αυτό το επιχείρημα την αναγγελία της προσπάθειας της αναρχικής ομάδας να προκαλέσει μαζική κινητοποίηση, ενώ προσθέτουν απερίφραστα ότι θα κάνουν την καθιερωμένη πορεία: «Η απάντησή μας, αυτό που αρμόζει στις άμεσες ανάγκες, αλλά κι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα από οτιδήποτε άλλο στο πνεύμα και την ουσία της εξέγερσης του ’73, είναι το να κατέβουμε στην πορεία την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 14.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Το κείμενο που έχουν συντάξει τα μέλη του «Ρουβίκωνα» καταλήγει προτρέποντας τον κόσμο που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα και θα συμμετάσχει στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου να τηρήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.

4.000 αστυνομικοί και πρόστιμα μέχρι 5.000 €!

Ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η απόφαση του αρχηγού, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, για απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα από τις 6 π.μ. της Κυριακής ως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου, εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση παραβιάσεων προβλέπονται πρόστιμα 5.000 ευρώ για τα νομικά και 3.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, είτε ως διοργανωτές είτε ως συμμετέχοντες, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχεδιασμό υπό τις υγειονομικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία με τη διάθεση 4.000 αστυνομικών και των οχημάτων ρίψης νερού ανήμερα της επετείου, ενώ για την εναέρια επιτήρηση θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα.

Όμως, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν έντονη ανησυχία για την απόφαση να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες, που εκφράζονται με συνεχή καλέσματα «ανυπακοής» σε συγκεντρώσεις και πορείες.

Το γεγονός ότι η Κρατική Ασφάλεια αιφνιδιάστηκε με την κατάληψη της Πρυτανείας μέρα μεσημέρι την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε την οργή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τους επιτελείς αξιωματικούς. Οι 91 συλληφθέντες στο Μετσόβιο και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, που θα εξετάσει τη δικογραφία της Κρατικής Ασφάλειας και θα αποφανθεί για τις διώξεις ορίζοντάς τους τακτική δικάσιμο.

Επίσης, τους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ για παράβαση του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στο πλαίσιο της υγειονομικής προστασίας.

Αποδόμηση του πρωθυπουργού (και) από την «Καθημερινή»!

Άρχισε η αποδόμηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμη και από τα… φίλια μέσα, καθώς η κοινωνία βράζει και οι συνεχείς «γκάφες» της κυβέρνησης οδηγούν στην απαξίωσή της. Συγκεκριμένα, σε ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο που φιλοξένησε η «Καθημερινή» του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται στόχος της ιδιαίτερα καυστικής γραφίδας του Αρη Αλεξανδρή, ο οποίος στη στήλη «διατάσεις» χτυπά στην αχίλλειο πτέρνα τον πρωθυπουργό. Στην «τεχνοκρατική» προσέγγιση της πολιτικής και στην έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.

Αφορμή η δήλωση του πρωθυπουργού, που σχολιάστηκε ευρέως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αντίθεση με τα κανάλια, πως γνωρίζει ότι «υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Ορμώμενος από τη συγκεκριμένη δήλωση ο κ. Αλεξανδρής ξηλώνει το πουλόβερ της φιλοκυβερνητικής ρητορικής και αναδεικνύει το προφίλ ενός πρωθυπουργού που ζει σε έναν γυάλινο πύργο.

Αναφέρει ο κ. Αλεξανδρής ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν απλώς μια κακή διατύπωση μιας άποψης που έχει διαφορετικό νόημα από αυτό που ακούστηκε, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που καταλάβαμε. Δίχως να χρεώνει κακή πρόθεση στον πρωθυπουργό, κάνει λόγο για έλλειψη τακτ και σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός ξέχασε ότι είναι πρωθυπουργός και μίλησε σαν τον άνθρωπο πίσω από τον τίτλο. Δηλαδή, ένας εύπορος και προνομιούχος πολίτης που αντιμετωπίζει με έκπληξη το γεγονός ότι οι υπόλοιποι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν για να ζήσουν. Για έναν άνθρωπο με το status και τον κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το να είναι ο μισθός σου το μοναδικό σου έσοδο είναι πράγματι μία αξιοπερίεργη, λυπηρή κατάσταση. Ενα φαινόμενο πέραν της δικής του κανονικότητας».

Ο κ. Αλεξανδρής συνεχίζει εξίσου σκληρά μιλώντας για «ασχετοσύνη», η οποία δεν συγχωρείται στον πρωθυπουργό και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι έχει άδικο. Είναι σαφές ότι μόνο ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση δεν έχει χάσει απλά τη φόρα που είχε, αλλά έχει ξοδέψει και μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που είχε συσσωρευτεί λόγω των κάκιστων επιλογών και αποτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα