Πρώτη πτήση (με άδεια) τουρκικών drones στο Αιγαίο

Η Κύρα Αδάμ αποκαλύπτει την περίεργη απόφαση των ελληνικών Αρχών να επιτρέψουν τις «βόλτες» των UAV στον εναέριο χώρο μας

Άδεια στα τουρκικά drones να πετάνε πάνω από την περιοχή των ερευνών του «Oruc Reis» έδωσαν -άγνωστο γιατί- οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ στην ιστοσελίδα militaire.gr. Σύμφωνα με όσα σημειώνει η εξαιρετικά αξιόπιστη δημοσιογράφος, η Τουρκία ζήτησε για πρώτη φορά από την Αθήνα να εκδώσει διεθνή αγγελία για πτήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι στο οποίο προέβη η ελληνική πλευρά, εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NOTAM.

Είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση εκδίδει NOTAM για πτήση τουρκικών στρατιωτικών drones στο FIR Αθηνών, παρά το γεγονός ότι τόσο καιρό αντίστοιχα αεροσκάφη πετούν ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο και έχουν προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην ελληνική πλευρά.

Όπως σημειώνει η κυρία Αδάμ, «η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τους κινδύνους των τουρκικών UAV, τις πτήσεις των οποίων στον εναέριο χώρο ελληνικού ενδιαφέροντος θα έπρεπε να έχει σταματήσει και κόψει με το μαχαίρι στα σπάργανα. Και τούτο διότι με τα στρατιωτικά UAV η Τουρκία μπορεί να εκτελεί επιθετικές επιχειρήσει σε βάρος των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και να κρατάει την τουρκική πολεμική αεροπορία σε μόνιμη ετοιμότητα, αν απαιτηθεί. Επιπρόσθετα, η περιοχή πτήσεων των τουρκικών UAV στην ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται στην περιοχή την οποία το “Oruc Reis” προσπαθεί να “γκριζάρει”, μέσω των ερευνών που πραγματοποιεί, ενώ διευκολύνονται οι τακτικές επιλογές της τουρκικής πλευράς για την προστασία του ερευνητικού».

Με το αίτημά της για την έκδοση ΝΟΤΑ για τις πτήσεις τουρκικών UAV στην ανατολική Μεσόγειο εντός του FIR Αθηνών η Τουρκία αποδέχεται, σύμφωνα με την κυρία Αδάμ, ότι τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών τον ασκεί η Ελλάδα -κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί-, αλλά δηλώνει διεθνώς ότι μόνο για την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών υπεύθυνη είναι η Αθήνα, ενώ για τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (ΑΟΖ, SAR, αλιεία κ.λπ.) υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

Τα ίδια ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι και στην Κύπρο. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη κατέθεσε έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύει τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά UAV.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα