Ο «σουλτάνος» χλευάζει την Ελλάδα! «Κίνηση καλής θέλησης» χαρακτήρισε το πικνίκ στα Βαρώσια

Μήνυμα Μπορέλ για κυρώσεις της Ευρ. Ένωσης

Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η προκλητικότητα των Τούρκων, ενώ η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να αντιδρά κατευναστικά σε τέτοιον βαθμό κάνει τον Ερντογάν να φτάνει στο σημείο να μας χλευάζει. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ύβρι στα Βαρώσια κίνηση καλής θέλησης: «Πήγαμε στα κλειστά Βαρώσια. Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης δεν βρήκε ποτέ ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά. Η ΤΔΒΚ άνοιξε την ακτογραμμή των Βαρωσίων στο κοινό, υποστηρίζουμε αυτό το γενναίο βήμα. Μπήκαμε σε αυτόν τον δρόμο μέσα σε 15 ημέρες. Δείξαμε αποφασιστικότητα να αναπτυχθούμε γρήγορα στην περιοχή. Όσοι δεν καταλαβαίνουν την επίσκεψή μας εκεί, την αντιμετώπισαν σαν πικνίκ».

Δεν δείχνει σημάδια για κινήσεις καλής θέλησης ο Ερντογάν και δεν υπολογίζει κανέναν πλην αυτών που του κάνουν τα χατίρια. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε μετά την ύβρι Ερντογάν στα Βαρώσια, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της Ε.Ε. προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της, καθώς και των κρατών-μελών της. Η επιστολή Μπορέλ ήρθε ως απάντηση αυτής που είχε αποστείλει ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, επισημαίνει ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο υψηλός εκπρόσωπος, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Επισημαίνεται ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά την προσεχή τηλεδιάσκεψή τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαρώσια.

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και η Τουρκία με το συνεχιζόμενο γκριζάρισμα περιοχών της Ελλάδας και της Κύπρου, σε συνδυασμό με την αργοπορία της Ε.Ε. και της Ελλάδας, εμπλουτίζει συνεχώς την ατζέντα των διεκδικήσεων από την πλευρά της. Όσον αφορά την τουρκική προπαγάνδα, συνεπικουρεί τις ενέργειες της Αγκυρας. Τη νίκη των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με πιθανές εξελίξεις στη Δυτική Θράκη, επιχείρησε να συνδέσει η τουρκική εφημερίδα «Turkiye», σε άρθρο με τίτλο «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Καραμπάχ». Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ορμώμενη από άρθρο Ελληνα αναλυτή που δημοσιεύθηκε σε αγγλόφωνη ιστοσελίδα και ως σκοπό είχε να προειδοποιήσει για τις τουρκικές προθέσεις, παρουσιάζει την υποτιθέμενη «ανησυχία» στην Ελλάδα για καταστάσεις στην ακριτική Θράκη, που, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, παρουσιάζουν ομοιότητες και αναλογίες με την περιοχή του Καυκάσου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα